MAGYARADÁS45: Gyimesek a tévében

Augusztus utolsó két napjára a Gyimesekbe, pontosabban Hidegségre költözik a bukaresti MAGYARADÁS. Itt szervezik meg ugyanis a Túrós Puliszka Fesztivált, amelynek során a környék apraja-nagyja, de az elszármazottak is a csángó hagyományok előtt tisztelegnek – számolt be a köztelevízió magyar szerkesztősége.

Közleményük szerint idén valóban múltidéző lesz ez a rendezvény: a 45 éves MAGYARADÁS termése legjavát viszi el a térségbe. A szabadtéri előadás az egykori Kalákák mintájára épül, a kivetítőn látható valamikori táncház újraéled a hidegségi Fatányéros panzió udvarán.

Fellépnek a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncosai, valamint a gyimesközéploki hagyományőrzők és a meghívottak: Kallós Zoltán, Simonffy Katalin, Györfi Erzsébet, Pávai István, Szalay Zoltán, László Csaba, András Mihály, a Zakariás testvérek, Papp István (Gázsa), Tankó Eszter, Kicsi Kótáék, a Zerkula együttes, valamint a Budapesti Zeneakadémia Népzene és Néptánc Tanszékének diákjai és tanáraik.

Az egybegyűltek szüleiket, nagyszüleiket, dédszüleiket láthatják viszont az óriásképernyőn; csángó lakodalom és számos egyéb gyimesi szokás tárul évtizedek után ismét a közönség elé.

Vasárnap aztán elkészül a születésnapi puliszka is. A fesztivál tematikájával összhangban torta helyett túrós puliszkával köszöntik a 45 éves magyar adást.

 

Kimaradt?