Kolozsvári operamesék

Az opera műfajának regényes történetéről készült filmsorozatot vetítik a Kolozsvári Magyar Operában. Az első rész vetítésére október 4-én este 8 órától kerül sor.

Kolozsvári operamesék címmel filmvetítésre kerül sor a Kolozsvári Magyar Operában. Az első részt október 4-én este 8 órától láthatja a nagyérdemű. Az est házigazdája Selmeczi György.

1999 tavaszán különös vállalkozásba kezdett Selmeczi György és a Kolozsvári Magyar Opera társulata. Sándor Pál producer nem kevesebb mint 12 egyórás film elkészítésére kérte föl a közreműködőket, hogy tematikus egységekben megjelenítsék az operaműfaj regényes történetét. Precedens nélküli vállalkozás, amely Monteverdi Orfeójától a Kékszakállúig, Pergolesi Úrhatnám szolgálójától Berg Lulu-jáig átfogja az opera csaknem minden stíluskorszakát, mégpedig nem kevesebb, mint 49 opera 155 részletével szemléltetve az operatörténet izgalmas fordulatait.selmeczi-gyorgy

Silló Sándor rendező irányításával csaknem 300 közreműködő állt kamera elé, zömében erdélyi és magyarországi művészek, de egy-egy részletben román énekes-sztárok is föltűnnek. A Kolozsvári Magyar Opera virtuóz módon szolgálta a számtalan filmes ötletet. Különös élmény azokat az akkor még pályakezdő művészeket látni-hallani, akik azóta nem egy esetben fényes karriert futottak be.

A filmsorozatot nem kevesebb mint öt alkalommal láthatta a Kárpát-medence, de a messzire szakadt magyarok közössége is, és az elmúlt tíz évben nagy népszerűségre tett szert.

A Kolozsvári Állami Magyar Opera – az egyre terjedő nemzetközi divatnak megfelelően – most nyilvános vetítésekkel kíván új híveket szerezni ennek a csodálatos műfajnak.

Kimaradt?