Így telt Kelemen Hunor utolsó napja miniszterként

Kelemen Hunor kulturális miniszter mandátuma utolsó napján Victor Ponta kormányfő jelenlétben a Bukaresti Nemzeti Színház felújítási munkálatait tekintette meg, melynek restaurálása az RMDSZ elnökének előző miniszteri mandátuma alatt kezdődött el.

„Úgy gondolom, sikeres öt hónapot zárunk a kulturális minisztériumban, hiszen mindazt, amit elterveztünk, eredményesen kiviteleztük. Az elmúlt időszak mögött hihetetlenül sok munka van, de ugyanakkor jelentős eredményekkel is telített periódusról beszélünk” – vonta meg mandátuma mérlegét a miniszter.

Kelemen felidézte, hogy az elmúlt hónapokban műemlékké nyilvánították az aradi Szabadságszobrot, a csütörtökön elfogadott kormányhatározat pedig lehetővé teszi azt, hogy Gábor Áron ágyúja végleg hazakerüljön a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba. Ugyanakkor egy miniszteri rendelet lehetővé teszi majd a műemlékek többnyelvű feliratozását, ott ahol kisebbségben élnek a különböző nemzeti közösségek. „Elmondhatom, hogy a költségvetés kiegészítést, és a kormány tartalékalapjából történő előírást követően sikerült a szaktárcának a 2014-es évre előirányozott pénzkeretét 3,8 százalékkal növelni” – mutatott rá a leköszönő miniszter.

A politikus ugyanakkor ismertette azokat a folyamatokat is, amelyek az elkövetkező időszakban véglegesülnek: pénteken közvitára bocsáták az új filmtörvényt, illetve kilencven százalékban elkészült az Örökségvédelmi Törvénykönyv, amelyet szeptemberben a parlament elé lehet terjeszteni. A közkönyvtárakra vonatkozó törvény módosításaiban is számos előrelépést tettek.

„Az adott körülményekhez képest sikeres öt hónapot zárunk és meggyőződésem, hogy Biró Rozália eredményesen folytatja majd az elkezdett programokat. Biztos vagyok benne, hogy év végéig megvalósítjuk mindazt, amit erre az évre terveztünk” – fogalmazott Kelemen.

Decemberben adják át a TNB-t

A Bukaresti Nemzeti Színház felújítási munkálatairól elmondta, hogy a 65 millió eurós befektetés Romániában jelenleg a legnagyobb beruházás a kulturális intézmények területén. Bukarestben idén három jelentős intézményben zajlanak a beruházások, a Nemzeti Színházban november végére befejezik a munkálatokat, így ez decemberre teljes egészében működőképes lesz.

Jelenleg a hat teremből hármat használnak. „Tulajdonképpen egy 65 millió eurós beruházásról beszélünk, amelyet 2011-ben, az előző miniszteri mandátumomban indítottunk el, és amelyet ebben az évben be is tudunk fejezni. A bukaresti Román Operánál is teljes restaurálási munkálatok zajlanak, és idén elkészül a Nemzeti Operettszínház új épülete is” – mutatott rá Kelemen Hunor.

Kimaradt?