Elkelt Andersen titkos vallomása

Hans Christian Andersen dán író érzelmes levele, amelyben szerelmi bánatáról vall barátjának, szülővárosában, Odensében kelt el egy árverésen. Az levél az íróról elnevezett odensei múzeum tulajdonába került – írja a Magyar Hírlap.

Az író egy diáktársának, Christian Voigtnak öntötte ki a szívét arról a beteljesületlen szerelemről, amelyet Voigt húga, Riborg iránt érzett. A kis hableány és más híres mesék szerzője valószínűleg 1832 karácsonyán írta a levelet, röviddel azután, hogy Riborg valaki máshoz ment férjhez. A Hans Christian Andersen Múzeum kurátorának, Ejnar Stig Askgaardnak nem voltak kétségei a levél valódiságát illetően. "Ismerem a kézírását" - magyarázta.

A rendkívül érzelmes levél szokatlan az írótól, aki titkolta szerelmét. "Félt a botránytól, Riborg ugyanis gyanakodott, hogy Andersen néhány verse róla szól" - mesélte Askgaard. A levélben az író élesen kikelt ez ellen és azt kérte barátjától, olvasás után semmisítse meg a papírt. "Ma már nyilvánvaló, Riborgról szólnak az írások és az is, hogy Andersen nagyon szerette a fiatal lányt" - fűzte hozzá a kurátor.

A Riborg bátyjának írt levelet most Odensében állítják ki.

Kimaradt?