Három Hargita megyei képzőművész alkothat Norvégiában a CreArt révén

Idén már harmadszor nyer részvételt a nemzetközi képzőművészeti CreArt programban Hargita megyei képzőművész. Fülöp József és Bartis Elemér csíkszeredai grafikusművészek után Kovács Kinga lesz egyike annak a négy, a CreArt-hálózatot alkotó városok képzőművészének, aki 2014. október 6. és november 28. között alkothat a norvégiai Kristiansand városban, a CreArt projekt CreAir programja keretében.

A CreAir projekt helyszínét a norvégiai Kristiansand városbeli Ekserserhuset Ház biztosítja, amely valamikori katonai erődítményből lett átalakítva kulturális helyszínné, magában foglalva kiállítótereket és természetesen a műhelymunkára alkalmas helyiségeket is. A projekt a textilművészet köré épül, célja az elődök tudásának átörökítése az ágazat új funkcióinak, átértelmezésének keresésével.

A CreArt program tíz partnerországának (Spanyolország, Románia, Olaszország, Hollandia, Litvánia, Portugália, Ausztria, Lengyelország, Norvégia és Horvátország) tizennégy intézménye vállalta, hogy elősegíti a képzőművészet mobilitását, közelebb hozza a helyi trendeket a globális körforgáshoz, és az alkotás szakmai folyamatait szélesebb körben ismertetve motiválja a fiatalokat a folyamatok követésére. A projekt további célja ugyanakkor a jó gyakorlat tapasztalatcseréje a képzőművészet terén, a hálózatépítés, a művészetimenedzsment-programok gyakorlatba ültetése és az Európát átfogó partnerségek kialakítása a köz- és magánszféra között.

A CreArt projekt kapcsolódhat más programokhoz. A Hargita megyei művészet ismertségének terjedése külföldi kapcsolatok kiépülését vonja maga után, ami hosszú távon a kreatív gazdaság fejlődéséhez is hozzájárul, munkahelyeket teremthet a megyében, és egyben segítheti Hargita Megye Tanácsa Építsünk biztos jövőt! elnevezésű, a megye 2012–2020 közötti gazdaságfejlesztésére vonatkozó keretprogramjaKultúra és hagyomány ágazati célkitűzésének elérését is.

Kimaradt?