A Csíkszeredai Városnapokon a Vándorúton – otthonról haza

Szombaton este 22.15-től a csíkszeredai városnapi rendezvénysorozat keretében lép a közönség elé a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Szabadság téri nagy színpadon Vándorúton – otthonról haza című műsorával.

„Elődeinkkel és utódainkkal mind egyek vagyunk, részei az Életnek, e nagy körforgásnak amiben születés és enyészet természetes rendben követik egymást. A természet érzéktelen, mi töltjük meg érzelmekkel: örömmel és bánattal, kacajjal, könnyekkel ... és az élet megy tovább. Közben járjuk az utakat, keressük helyünket a világban.

Mindannyian elgondolkodunk néha az életen, az élet értelmén, örök téma ez a művészet minden ágában. Ezt tapogatja le, járja körül Szűcs Gábor rendező-koreográfus is a Hargita Együttes Vándorúton című új műsorában, megállva egy táncra életünk egy-egy kulcspontjánál a születéstől a halálig. Vagy inkább az újraszületésig. Velünk, bennünk él kultúránk. Örököljük, gyarapítjuk és átörökítjük utódainknak” – olvasható az együttes műsorismertetőjében.

A műsorban különböző tájegységeink táncai elevenednek meg a színpadon. Felcsík, Jászság, Nyírség, Szilágyság, Kalotaszeg, Bonchida, Mezőkölpény, Vajdaszentivány sorakoznak egymás után. Különbözünk, mégis oly hasonlóak vagyunk. Hasonlóak érzéseink és gondolataink, és bár szokásaink, táncaink részleteikben néha nagyon is különböznek, mégis felismerjük őket mieinknek, egyformán részei közös örökségünknek.

Ez a műsor úgy szórakoztat, hogy közben gondolkodásra sarkall. Közreműködik a Zagyva zenekar.

Kimaradt?