Petőfi Sándorra emlékeztek vasárnap Fehéregyházán

A fehéregyházi csata és Petőfi Sándor eltűnésének 165-ik évfordulóján a költőre emlékeztek vasárnap Fehéregyházán. A megemlékezést délelőtt az Ispán-kútnál kezdték, majd istentisztelettel, a Múzeumkertben ünnepi szónoklatokkal és ünnepi műsorral folytatták.

A segesvári és fehéregyházi résztvevők mellett jelen volt Kiskunfélegyháza, Kiskőrös és Brassó küldöttsége, valamint vendégek a közelebbi és távolabbi településekről. „Petőfi Sándor sorsát akár el is kerülhette volna” – mondta a múlt eseményeit felidézve Szabó József, a fehéregyházi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke, hangsúlyozva, hogy a Múzeumkertben 15 évvel ezelőtt felállított egész alakos Petőfi-szobor a világ magyarságának összetartozását hirdeti.

„Vátesz költő volt, saját sorsát is látta” – emelte ki ünnepi szónoklatában Markó Béla. Az RMDSZ-szenátor arról beszélt, hogy 165 esztendővel ezelőtt azon a helyszínen, Fehéregyháza és Héjjasfalva között tragédia történt, ami előrelátható volt, amit a költő is megjósolt.

De vajon mulasztottak-e a társai, hagyván, hogy a jóslat beteljesedjen, mulasztottak-e azok, akik nem tartották vissza, hagyták, hogy egyedül, törékeny, katonának nem való emberként csatába menjen – sorolta a politikus, aki Petőfi Sándor Egy gondolat bánt engemet és A honvéd című verseit elemezve tovább fűzte a kérdések sorát: sikerült-e kivívnia a szabadságot e népnek, hiszen a paripák nem a kivívott diadalra száguldottak. A diadal akkor valósul meg – tette hozzá Markó, - ha a szabadság bekövetkezik. A magyar szabadság elválaszthatatlan a világszabadságtól, ahogy azt Petőfi is látta, egyik nemzet nem lehet szabad a másik rabságban tartásával.

Petőfi Sándor ott él minden magyar ember szívében, meghatározza a világon bárhol élő magyarok gondolkodását – fogalmazott Szarka Gábor Magyarország csíkszeredai konzulja. Minden magyar, aki azt a szót hallja, hogy költő, az Petőfire gondol – mondta Kapus Krisztián, Kiskunfélegyháza polgármestere, aki azt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy az általa képviselt kisváros minden családját megajándékozták néhány évvel ezelőtt egy-egy Petőfi-kötettel.

Az ünnepségen részt vett és köszöntötte a jelenlevőket Kiskörős polgármestere, Barkóczy Ferenc, valamint a sárospataki 8-kor Színház is, amely Petőfi-versekből és dalokból összeállított műsort mutatott be. 

Kapcsolódók

Kimaradt?