A felszállott páva leszáll a Gyilkostónál

Táncházból kikerekedett fesztivál a fenyőkkel díszített tó partján, eleinte vadkacsával, mostanra pedig díjnyertes pávával – a Gyilkostói Népművészeti Sokadalom több mint egy évtizedére visszatekinteni még annak is nehéz, aki a kezdetektől minden évben dobbantott a ritmusokra. Tizenegy esztendő a Gyilkos-tó partján, képekben, hangulatban. Vasárnap, július 27-én minden egyben lesz egy felejthetetlen élményhez.

Július utolsó vasárnapján – a szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ idén is a népiesség jegyében szervezi a Gyilkostói Népművészeti Sokadalmat. A szervezők egész napra hangulatos kikapcsolódást ígérnek a résztvevőknek: lesz népzene- és néptánc gála, táncház, koncertek, kézműves vásár, de idén is lesz főzőverseny, illetve a gyerekek számára is ajánlanak népi kézműves foglalkozásokat. Idén is megrendezik a Hagyományos Ízek Főzőversenyét, az egész napos rendezvény szokás szerint táncházzal zárul.

A szervezők a fuvarozásra is figyeltek: ingyenes buszjárat indul Gyergyószentmiklósról a Művelődési Ház elől 15:30-kor, vissza a Gyilkostó-tól 03:00 kor (a táncház után).

Előtérben a népi hagyományok a Gyilkos-tó partján

A rendezvény a Szent Kristóf-kápolna búcsújával kezdődik: az utazók, az úton lévők védőszentjének ünnepnapján évtizedek óta szokássá vált a járművek megáldása.

A Gyilkostói Sokadalom programját a népzene és a néptánc gála határozza meg, illetve egy etno koncert, valamint egy sztár fellépő jelenléte teszi emlékezetessé. Mint egy felkiáltójel, úgy vannak jelen a Sokadalmon a kézművesek, hogy a látogatók ne tévesszük össze a tó partján egész évben portékáikat kínáló bóvli árusokat az igazi népi értékeket kínálókkal, mondta el lapunknak Sövér Adél, a Gyilkostói Sokadalom ötletgazdája, aki immár tizenegyedik alkalommal vesz részt a szervezői csapatban

Igényesség és népiesség a táncos „étlapon”

Nagy odafigyeléssel válogattak a fellépők között a szervezők: a 2012-es Felszállott a Páva című műsor egyik díjazottjának, a kósteleki Szellő Néptáncegyüttesnek a produkciója igazi csemege lesz a néptánc kedvelőinek számára, ők saját táncukat, saját kultúrájukat viszik színpadra. A délután két órakor kezdődő rendezvényen fellép még a Gyopárka Néptáncegyüttes, akik mindeddig csak otthon, Tekerőpatakon léptek közönség elé. Ugyanakkor táncra perdül a házigazda Hóvirág Néptáncegyüttes is.

A Fölszállott a páva művészei lesznek a Gyilkostó vendégei

Szintén ritka kincs lesz a Duna TV nagysikerű műsor házigazdájának, Herczku Ágnes népdalénekesnőnek és a Bandának az előadása is. „Mindig is igyekeztünk autentikus népi zenekarokat megszólaltatni, mert azt látjuk, az emberek még mindig tévedésben vannak, nincs egy tiszta kép kialakulva arról, hogy mi a népi kultúra, sokan a mulatóst tartják népzenének. Idén Herczku Ágnes adja a Sokadalom fénypontját.

Bízunk benne, hogy sokan ismerik őt a Felszállott a páva műsorának köszönhetően, de mint népdalénekes és előadóművész, megkerülhetetlen személyiség a népzenei világban- Magyarországon töretlen a sikerük, nálunk, Gyergyószentmiklóson nagyon nehéz dolog olyan együttest meghívni, a népzenei palettáról, akinek a neve sokat mond az embereknek. Talán azért van ez, mert míg más nemzetek nagyon sok időt szentelnek a saját folklórjuknak a médiában is, ez a magyar tévéműsorokról nem mondható el, egyedül a Felszállott a pávát tudjuk megemlíteni, így próbáljuk kihasználni a műsor népszerűségét”, fogalmazott Sövér Adél szervező.

Koszika mondhatni hazatér Gyergyóba

Gondolván azokra, akiknek túl tömény ez a sok népi kultúra egy napra, a szervezők kicsit oldani szeretnék a tömény népi hangulatot. Ezért minden évben meghívnak egy olyan együttest, amely népzenét dolgoz fel, könnyebben emészthető formában.

Idén a jazz- és popénekesként is népszerű Koszika (Koszorús Krisztina) és a The HotShots szórakoztatja majd a Gyilkos-tó partjára sereglett sokadalmat. Koszika édesapja gyergyóújfalvi, a Maros Művészegyüttesnek nagyon sokáig ő volt a prímása, az énekesnő népzenei indíttatását tehát már otthonról hozza magával. Elmondásuk szerint a zenekarával csak erre az alkalomra dolgoztak fel néhány népdalt, külön a Sokadalomra egy 30 perces műsorral készültek.

Tóparti nosztalgia

A Gyilkostói Népművészeti Sokadalom a kilencvenes évek végén népművészeti sokadalom címen volt jelen az emberek életében, de nem hozták azt a sikert, amit a szervezők vártak. Kevés volt a látogató, a turisták elmaradtak.

A 2000-es évek elején, amikor a gyergyói táncház-mozgalom szépen kezdett kialakulni, olyannyira, hogy már rendhagyó helyszíneken is táncházakat tartottak, mint például a síházban, a vízházban, akkor felmerült az ötlet, hogy a Gyilkos-tó partján is jó lenne egyet táncolni.

A szervezők viszont úgy gondolták, nem kellene egyetlen táncos estével elütni a poént, inkább kiviszik a városból az addig bejáratott, ám eléggé népszerűtlen fesztivált. Az ötlet rendkívüli volt: a 11 év alatt folyamatos fejlődést mutatott a rendezvény. A 11 év alatt nagyon sokat segítettek a szervezőknek olyan zenészek is, mint Cserey Csaba, Ségercz Ferenc, akik már hazajáró vendégei a rendezvénynek.

A legnagyobb tömeget a Gyilkos-tó legendájának bemutatása vonzotta a tó partjára. Időközben felszentelték Gyilkostónál épült Szent Kristóf kápolnát, és az utazók védőszentjének napja így megadta az évente megrendezett Sokadalom időpontját is, július végét.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?