Az épített örökség védelméről szóló tankönyvet terveznek

Csíkszentgyörgyön tekintett meg két felújításra váró székely kaput Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke meghívására. Folytatódik a régi székely kapuk felújítása Hargita megyében a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület és Hargita Megye Tanácsa együttműködése révén, és ehhez hárommillió forinttal járul hozzá a magyarországi Bethlen Gábor Alap a Kőlik pályázata nyomán.

Az elnyert összegből öt műemlék székely kaput újítanak fel: a csíkmenasági Adorján-kúriáét, a csíkszentgyörgyi Gál Sándor, valamint Márton Ferenc kapuját, Csíkszentkirályon a Nagy Benedek portáján lévő Bethlenfalvi-kaput, továbbá az oklándi unitárius parókia kapuját.

Régi csíkszentgyörgyi kapukat tekintett meg Répás Zsuzsanna

A helyi polgármesteri hivatalban tartott rövid megbeszélésen az államtitkár-helyettesen és a megyeelnökön kívül részt vett Szallós Kis Judit, a Kőlik egyesület elnöke, András Sándor kapufaragó mester, aki a két csíkszentgyörgyi és a községhez tartozó Menaságon található kapu felújítását végzi, Becze István megyei tanácsos, valamint Fülöp Otília megyei főépítész. Szallós Kis Judit ismertette a székelykapu-programot, kitérve a község három felújításra váró kapujára. Répás Zsuzsanna azt mondta, áldozni kell a kulturális örökség megóvására, hiszen az egy közösség jelenlétének szemmel látható bizonyítéka. Reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is támogatni tudják a Hargita megyei kezdeményezést.

A megyei tanács elnöke szerint a két ország közti egyezményekkel több eredmény érhető el, mint hazai, bármikor visszavonható vagy módosítható törvénnyel, és ez érvényes a székely kapuk felújításának támogatására is. Borboly Csaba megemlítette, hogy A székelység története és a Mezőgazdasági kisokos megjelentetése után tervezik egy épített örökséggel foglalkozó tankönyv kiadását is, aminek a szakmai előkészítéséhez szükség lenne magyarországi segítségre. Becze István megyei tanácsos elmondta, hogy a székelykapu-program egyik hozadéka, a régiek restaurálása mellett, az, hogy számos új is készül, és ennek lendületet ad a Művészeti Népiskola székelykapufaragó-képzése.

A beszélgetést követően az államtitkár-helyettes és a megyeelnök ellátogattak Gál Sándor kapujához, valamint a Tekse-portára, a 2011-ben felújított, 1775-ben készült székely kapuhoz, amely a Székelyföldön eredeti helyén megőrzött legrégebbi kapunak számít.

Kimaradt?