Ismét látható a híres Matisse-festmény Caracasban

Újra látható a venezuelai fővárosban Henri Matisse egy több mint tíz éve ellopott, az Egyesült Államokban két éve megtalált és a közelmúltban visszaszolgáltatott festménye. Az Odaliszk piros nadrágban című, becslések szerint 10-12 millió dollárt érő kép keddtől látható ismét a Caracasi Kortárs Művészeti Múzeumban (MACC). Az 1925-ből származó kép egy sarkán ülő, félmeztelen nőt ábrázol piros nadrágban egy fal előtt.

A festményt valamikor 1999 és 2002 között lopták el, de a bűncselekményre csak 2003-ban figyelt fel a múzeum igazgatósága, mivel az eredetit egy hamisítvánnyal pótolták.

A Venezuelából ellopott művet 2012 októberében találta meg az FBI az Egyesült Államokban, egy miami szállodai szobában. A két mexikói származású tolvajt 33, illetve 21 hónap börtönre ítélték Amerikában, és csak azért nem tíz évre, mert bevallották bűnösségüket.

Az amerikai hatóságok által visszaadott képet hírességekhez méltó fogadtatásban részesítették a caracasi repülőtéren. Szakértők szerint a Venezuela kulturális örökségének részét képező festmény sértetlenül került elő.

A múzeum 1981-ben vásárolta a festményt a New York-i Marlborough Galériától 480 ezer dollárért. A két ország közti feszültség ellenére az amerikai és a venezuelai hatóságok olajozottan együttműködtek a festménylopás ügyében.

Kapcsolódók

Kimaradt?