Shakespeare Viharját mutatják be a Csűrszínházban

Török Viola rendezésében újabb bemutatóra készül a marosvásárhelyi Spectrum Színház. Július 25-én, pénteken este kilenckor Mikházán Shakespeare A vihar című darabját mutatja be a társulat.

Shakespeare-év van az idén, hiszen 450 éve született a drámaíró, akinek A vihar című művét sajátos környezetben, a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínházban láthatja a közönség. A darab, ahogy a rendező fogalmazott, egy művész életének bölcsességét, örömeit és fájdalmait foglalja össze.

A csűrszínházi, természetadta díszletek idilli környezetet nyújtanak a mesés játékhoz. „Mindig olyan darabot választunk nyári produkciónak, amely kicsit más helyszínen játszódik, mint az ember hétköznapi élete. Ez alkalom az elvonulásra, a meditációra, színésznek, rendezőnek és a közönségnek egyaránt” – vallja a rendező.

A vihar lehet ijesztő és hangos, de egy tisztább, új, üde világot képes maga után varázsolni. „A mikházi mesés környezetben másként tudunk gondolkodni a hatalomról, a gyűlöletről és a szeretetről, az emberi kapcsolatokról, az élet és a halál kérdéséről, az igazi értékekről” – mondta Török Viola. A darabválasztást a rendező lelki beállítottsága is indokolja: a csoda számára a színház része, és ebben a műben ez fontos szerepet kap – akárcsak a zene, a tánc, ami szintén kerek egésszé teszi Török Viola művészi világát.

Jánosházy György Shakespeare-fordításából kiindulva, a Spectrum Színháztól megszokott módon, ezúttal is tömörített szövegváltozat kerül színpadra. A szereplők többnyire a társulat korábbi előadásaiból már ismertek: Tatai Sándor, Szász Anna, Kinda Szilárd, Ritziu Ilka-Krisztina, Mihály Szilárd, Székely-Szabó Zoltán, Szélyes Ferenc, Kárp György és Nagy István, illetve a Bekecs Néptáncegyüttes öt táncospárja is színpadra lép az előadásban, amelynek zenéjét Kelemen László szerezte, a koreográfiát Ivácson László és Tekeres Gizella jegyzi, jelmeztervező Szélyes Andrea. A minimalista és funkcionális díszletek tervezője Török Viola.

A vihar bemutatója július 25-én, pénteken lesz a mikházi Széllyes Sándor Csűrszínházban, ahol szombaton, július 26-án szintén láthatja az előadást a közönség. A következő, harmadik előadás őszre várható, amikor a tervek szerint a Spectrum Színház saját, új székhelyén várja majd közönségét ezzel a produkcióval.

Kimaradt?