Magyar filmek a Kolozsvári Magyar Napokon

A kolozsvári Művész moziban, a Tranzit Házban és a Sapientia EMTE új épületében lehet majd magyar filmeket nézni augusztus 18–23. között – adja hírül a filmtett.ro filmes szakportál. A tavalyihoz hasonlóan a filmes műsor két fő vonulatát idén is a FilmHíd és a Kolozsvári Filmszemle képezi, a három fő szervező a Tranzit Alapítvány, az Erdélyi Magyar Filmszövetség és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem.

A FilmHíd Filmkocka-sátrában filmre kívánkozó meséket, történeteket keresnek, és külön gyűjtik majd össze az álmokat.

Eközben a Tranzit Alapítvány párhuzamos projektje a Kolozsvárral kapcsolatos filmekre összpontosít, a lehető legsokoldalúbban: a játékfilmtől az animációs filmig, minden korszakban, a némafilmgyártástól a jelenig, kolozsvári alkotók és műhelyek filmjei Kolozsvárról és a nagyvilágról, Kolozsvár és a kolozsváriak a nagyvilág alkotóinak filmjeiben.

Állandó programpontként naponta 16 és 22 óra között plakát- és könyvkiállítás lesz megtekinthető a Tranzit Ház emeletén, illetve a videotékában elérhetővé tesznek egy válogatást a Kolozsvári Magyar Napok előző kiadásainak filmjeiből. Esténként 22 órai kezdettel Kertmozi lesz a Tranzit Ház udvarán (vagy a nagyteremben), a belépés ingyenes.

A Kolozsvári Magyar Napok filmes programja augusztus 18-án, hétfőn filmzenés megnyitóval és bográcsgulyás-partival kezdődik. A következő napokban bemutatkoznak a kolozsvári kötődésű filmes műhelyek, valamint a TIFFszereda, vetítenek animációs és dokumentumfilmeket, illetve archív színházi felvételeket, a legkisebbeket augusztus 20-án reggel Süsü, a sárkány várja, és a fesztivál díszvendége Bodrogi Gyula. A friss magyar filmek közül műsorra tűzték Mundruczó Kornél Fehér istenét.

A holokauszt-emlékév kapcsán ismét látható lesz Kolozsváron Koltai Lajos Sorstalansága, amelynek egyik jelentős mellékszerepét Dimény Áron, a kolozsvári Állami Magyar Színház színésze alakítja. A pénteki, augusztus 22-i program egyik fénypontja Sós Ágnes dokumentumfilmje, a Szerelempatak lesz.

Lesz Kallós Zoltán-portré és táncház, majd a filmes programot Jancsó-vetítéssorozat zárja – írja a filmtett.ro.

Kimaradt?