Kisebbségi művészek a legnagyobb romániai színházfesztiválon

Október 24-e és november 2-a között tartják idén az országos Színházi Fesztivált, Románia legrangosabb színházi szemléjét, amelynek tavaly óta Marina Constantinescu kritikus az igazgatója és fő válogatója.

Az Országos Színházi Fesztivált (román neve Festivalul Naţional de Teatru, azaz FNT) a Román Színházi Szövetség (UNITER), a kulturális minisztérium, Bukarest Polgármesteri Hivatala és Bukarest város kulturális központja, az ArCuB szervezi. Az idén huszonnegyedik kiadásához érkező rendezvényre néhány kisebbségi társulat produkciója is meghívást kapott.

A Temesvári Állami Német Színház Joe Masteroff Kabaré című musicaljét mutatja be a fesztiválon, Răzvan Mazilu rendezésében.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Radu Afrim rendezte előadást, Az ördög próbáját viszi a bukaresti nézők elé.

Egy sikeres üzletember szereplőválogatást szervez kisfia születésnapjára. Jelentős pénzösszeget is felajánl a legjobb műsorszám bemutatójának. Komikus, fura és meglepő történések sorozata következik… Az előadás három részből áll: a castingból, a próbaszakaszból és a születésnapi show-ból. 

A Bukaresti Állami Zsidó Színház az Andrei Munteanu által írt és rendezett Mazl-Tov… And Justice For All! című komédiájával készül a szemlére, míg a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásai közül a Szebb az élet halál után című komédiát hívták meg a FNT-re.

A Mihai Măniuțiu rendezte előadás egyszerre vicc, provokáció, meditáció és felzaklató kérdés. Nem akar választ adni, csupán bemutatja a halottak képzeletbeli világát, egyet a lehetségesek közül, a „metafizikai kabaré” eszközével.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Viktor, avagy a gyermekuralom előadását viszi a fesztiválra, Silviu Purcărete rendezésében.

A szürrealista dráma szereplőlistáját nézve úgy tűnhet, hogy bulvárdarabbal van dolgunk. Aztán amikor kiderül, hogy a kilencedik születésnapját ünneplő címszereplő, Viktor száznyolcvanegy centiméter magas, sejteni kezdjük, hogy itt nem feltétlenül a polgári élet szeletének realisztikus ábrázolásával állunk szemben. A szülők a gyermekek előtt élik ki túlfűtött szexuális vágyaikat, és csalják meg egymást, és csak a véletlenül odatévedt szellentő hölgy, Ida Mortemart vált ki Viktorból valódi érzelmeket…

Magyar rendezők román színházaknál színre vitt produkciói is meghívást kaptak, például a krajovai Marin Sorescu Nemzeti Színház Tóték című előadása, Bocsárdi László rendezésében, és a bukaresti Nottara Színház Az új lakó című Ionesco-darabja, amelyet Tompa Gábor vitt színre. Meghívást kapott a kolozsvári GroundFloor Group és ColectivA közös produkciója, a Parallel is, amelyet Sinkó Ferenc és Leta Popescu álmodott színpadra.

További magyar vonatkozása is lesz a fesztiválnak: a bukaresti Művész Színház egy Spiró György-darab, a Prah (román címén  6 din 49) Alexandru Maftei által színre vitt változatát mutatja be az őszi színházi szemlén.

A FNT teljes programja itt tanulmányozható.

 

Kimaradt?