Fergeteges volt a hangulat a magyarlapádi néptánctáborban

Bár a Fehér megyei tanács idén úgy döntött: nem támogatja a magyarlapádi népzene és néptánctábort, a színmagyar faluban mégis megtartották a rendezvényt, amely a hétvégén gálával zárult. Magyarlapád magyarlakta falu egy vegyes lakosságú községben, ahol a nyári népzene és néptánctábor igazi népünnepélynek számít. Így volt ez most, a találkozó történetének tizenhetedik évében is: a helyi kultúrotthonban zajló foglalkozások, a hétvégi gála, a hajnalig tartó táncház ugyancsak jól sikerült.     

Több mint száz külföldi vendég – Magyarországról, Angliából, az Egyesült Államokból – érkezett a magyarlapádi népzene és néptánctáborba, hogy megismerkedjen a híres kis-küküllőmenti táncokkal. A rendezvény iránti érdeklődést mutatja, hogy Nagyenyedről két buszjárat indult, amely a több mint száz gyereket és négyszáz érdeklődőt, résztvevőt szállította a várostól mintegy 10 kilométerre fekvő Magyarlapádra.

A magyarlapádi táncok határokon túl is ismert művelője a Pirospántlikás együttes, amely lapdái, magyarózdi magyar, román és cigány táncokat mutatott be, ráadásnak pedig a kalocsai táncot, amelyet aztán este inaszakadtáig próbálhatott mindenki a táncházban.

A táborban három kategóriában – gyerek, kezdő és haladó – tanított táncot Kiss István, Székely György, Farkas Bíborka, éneket Szilágyi Hajnalka, és hegedű-, brácsa-, bőgő- és furulyaoktatás is folyt.

Az érdeklődők üvegfestést, fafaragást tanulhattak, a környéken Gizella királyné erdejében kirándulhattak (a település ugyanis hajdan királynői birtok volt), szalonnát sütöttek, s ha kedvük szottyant, gulya, picke, avagy éppen kamfer nevű játékokat játszhattak.  A felnőttek küküllőmenti borokat, a sajtkedvelők a Pirospántlikás zenekart vezető Sipos Ferenc tejcsarnokában készült különféle sajtokat kóstolhattak.

A Bethlen Gábor alap, illetve Mol által támogatott táborban, a részvevők egybehangzó véleménye szerint, kiváló volt az ellátás, fergeteges a hangulat. Mindez nagy részben Bánffy Farkasnak köszönhető, aki a „háttérből” segítette a tábor létrejöttét.

 

Kimaradt?