Művészi alázat és kölcsönhatások Csejden (GALÉRIA)

Méteresnél is vastagabbak a csejdi templom falai, ahol Bíró Jenő prédikációjában a helyieknek és vendégeknek a művész, az alkotó alázatáról beszélt, a tehetségről, amely a Csejden egy hétig táborozó fiatal képzőművészeket jellemzi. A Pro Csejd Egyesület szervezésében ugyanis harmadik alkalommal került sor az alkotótáborra, amelynek zárórendezvényét vasárnap délután tartották istentisztelet és kiállításmegnyitó keretében.

Mire jó egy tábor? – kérdeztük a református lelkészt, aki szerint azon túl, hogy a falu nevét szerte viszik a világban és beszélnek róla, arra is jó, hogy változatosságot visz az ottlakók életébe, tágítja azok gondolkodásmódját, ízlését, látókörét. „Kezdetben furcsállták, hogy mit is akarok ezzel a táborral. Aztán jöttek és be-benéztek, hogy lássák, mi is történik itt” – magyarázta Bíró Jenő, a szervező Pro Csejd Egyesület elnöke.

Csejd Marosvásárhelytől alig néhány kilométerre fekvő, Marosszentgyörgy községhez tartozó kis település. A falut magyarok és romák lakját, utóbbiak nagyobb számban. A református egyházközség mintegy 150 lelket számlál. A faluban nem működik mobiltelefon, nincs internet.

Az alkotótábor ötlete Lőrinczi Izabella fiatal képzőművésztől származik, aki csejdiként gondolt arra először, hogy jó lenne néhány fiatal, frissen végzett képzőművészt meghívni. A körülmények szerények voltak, de a fiatalok számára ez nem jelentett akadályt abban, hogy jól érezzék magukat – mondta. Közös étkezések, közös foglalkozások, utolsó este még a falubelieket is bevonták a közös beszélgetésbe, zenélésbe.

Az idén Diamantstein Derzsi Judith, Fábián Emőke, Szabó Annamária, Fogarasi Hunor, Árkosi Enikő, Kutasi Imola és Lőrinczi Izabella vett részt a táborban. Legkedveltebb témájuk a műemlékjellegű, 1782-1789 között épült református templom volt, valamint a közeli erdő, a rét, a tó, ahová együtt jártak, rajzoltak, festettek, hogy két-három-négy alkotással mutatkozzanak be a helyi kultúrotthonban rendezett kiállításon. A tárlatot Szabó Zoltán nyitotta meg, aki a környezeti kölcsönhatásokról beszélt és Mattis-Teutsch Jánost idézve, a képzőművészet lélekvirágainak nevezte az ott látható munkákat.

Az idei tábor a marosszentgyörgyi polgármesteri hivatal és a Maros megyei önkormányzat anyagi támogatásával jöhetett létre – tudtuk meg Bíró Jenő lelkipásztortól.

Kimaradt?