Nyári koncertek templomokban, fürdőben és szabad ég alatt

A szatmárnémeti Várdomb utcai zsinagógában koncertezik csütörtök este Fátyol Rudolf hegedűművész és az általa létrehozott Consonantia kamara-együttes. Egy Markovits Rodion novellás könyvbemutatóhoz szolgáltat zenét.

Mint korábban jeleztük, a könyv külön érdekessége nemcsak az, hogy a szerző a mára csaknem teljesen kiveszett avasi zsidóságról írta jó száz esztendeje, de az is, hogy két nyelven, magyarul és románul jelent meg. Mint Fátyol Rudolf a maszol. ro-nak elmondta, a  zsinagógai bemutatóhoz olyan zsidó zenét választott, ami az akkori kort és ízlésvilágot fejezi ki.

Egyébként a világhírű hegedűművész és kis csapata ezekben a napokban a Debreceni Nyári Zeneakadémia rendezvényeiként hat koncertet tart, ebből nálunk négyet, kettőt pedig odaát. Valamennyin fellép vele Duffek Mihály debreceni zongoraművész is, az ottani zenei élet egyik irányítója. Legtöbb koncertjüket templomok hűvösében tartják, így a szatmári görögkatolikus katedrálisban és a nagykárolyi római katolikus templomban, de fellépnek a hajdúszoboszlói termálfürdőben is.

A szatmári filharmónia igazgatójaként Fátyol arról is gondoskodott, hogy ezen a nyáron se maradjon el a nagyzenekar rendkívüli szabadtéri hangversenye a közönség kedvenc zeneszámaiból. Ha az eső nem zavarja meg, augusztus 14-én most is ezrek hallgathatják az új főtéren Strauss, Bizet, Verdi, Csajkovszkij, Szmetana és mások népszerű zeneszvitjeit, operanyitányait és áriáit. Vezényel Franz Lamprecht, a Szamos-parti várost második otthonának tekintő német karmester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?