Amíg az időjárás engedi: Oedipus a malomban

A Szigligeti Színház októberben is műsorra tűzi Szophoklész tragédiáját, amelyet a várad-velencei Léderer-malomban mutatott be a társulat az elmúlt évad végén Szabó K. István rendezésében.

Az erre a hónapra tervezett előadások valószínűleg az utolsók ebben az évben, hiszen a hideg beálltával – a helyszín adottságai miatt – nem lesz lehetőség továbbra is műsoron tartani az előadást, ezért érdemes kihasználni ezeket az alkalmakat. oedipus resize

Legközelebb október 3-án, szerdán 19 órától tekinthető meg az előadás a Miron Costin utca 21.szám alatt lévő malomban.

További tervezett előadások: október 13-án, 26-án, 27-én, minden alkalommal 19 órától.

"Oedipus öröksége az Átok, mely vérét sújtja. Rossz helyen, rossz időben fogant. Kényszerű ámokfutása nemhogy eltávolítaná, de egyre közelebb hozza kegyetlen szerepéhez: beteljesíteni az átkot. Nem vagyok gonosz? Nem mindenképpen szennyes? – késő a felismerés. A bűn már előbb megtörtént, Oedipus jussa a bűnhődés. Felfedezőútja csak igazolja azt, amitől rettegett" – vallja az előadásról Szabó K. István rendező.

szophoklesz resize masolatSzophoklész Kolónoszban született i. e. 496-ban. Több dramaturgiai újítás fűződik a nevéhez, Arisztotelész szerint például ő alkalmazott először díszleteket. Hosszú élete során mintegy 120 darabot írt, melyek közül - a sok kisebb-nagyobb töredéket leszámítva - teljes terjedelmében mindössze hét maradt ránk. Ezek közül három a thébai mondakörből vette témáját.

Kimaradt?