Elkezdődött az Ezer Székely Leány Napja Csíkszeredában

Július első szombatján tartják idén is az Ezer Székely Leány napja népünnepélyt, Csíkszereda város, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Napja Alapítvány közös szervezésében.

A résztvevők kora reggel gyülekeztek a város bejáratainál, majd kivonultak Csíksomlyóra, ahol 11 órától szentmisén vettek részt. A házigazdák ezúttal a csíkszentsimoniak, akik tavaly a legnagyobb számban érkeztek a rendezvényre.

A népi rendezvény nem a profi, néptánc együtteseket felvonultató néptánc találkozó vagy fesztivál, hanem 1931-es gyökerekhez visszanyúló, a székelyföldi hagyomány- és identitásőrzők seregszemléje.

A csíksomlyói nyeregben 10-től 18 óráig tart a kézműves kiállítás és vásár mesterség-bemutatókkal. A Hármashalom-oltárnál 13 órától hangzanak el az ünnepi beszédek, majd a néptánccsoportok fellépései következnek. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes ezúttal A sóvidéki kalapács című táncjátékát adja elő 15 órától. Idén is lesz közös játék, tánc és közös fotózás, továbbá népviselet-mustra, ahol a legszebb székely ruhákat díjazzák, továbbá eskető székekkel jutalmazzák azt a települést, amely a legnagyobb arányban képviseltette magát a népünnepélyen.

Mint megírtuk, szombaton, az Ezer Székely Leány Napja alkalmából ingyen tekinthetik meg a Csíki Székely Múzeum kiállításait a székely ruhába öltözött látogatók. Ezen a napon az állandó kiállításokra és a Rippl-Rónai-tárlatra hosszabbított nyitva tartással, reggel 9 és este 8 óra között várják az érdeklődőket. Tekintse meg galériánkat!

Kapcsolódók

Kimaradt?