Jó évet zár Erdély „Happy” egyeteme

Sikeres időszakot zárt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – jelentette ki Tonk Márton dékán a 2013-2014-es tanévet kiértékelő sajtótájékoztatón Kolozsváron. Mint ismeretes, a Természettudományi és Művészeti Kar tavaly ősszel már az új, Tordai úti épületben kezdte el tevékenységét, és ez az épület – mint év közben kiderült – beváltotta a hozzá főzött reményeket, hisz a lehetőségek egész sorát nyitotta meg az intézmény előtt. A legközelibb példa, hogy a „Sapi” is bekapcsolódhatott a TIFF (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) szervezésébe, idén már naponta vetítettek az új épületben filmeket, és jövőre az egyetem, a média szakon tanító oktatók révén, szakmai partnere is lesz az ország legrangosabb filmfesztiváljának – tudtuk meg Szenkovics Dezső kari főtitkártól.

A Sapientián más egyetemekhez képest „családias” légkör uralkodik, ezt bizonyítja az a videó is, amelyet a Happy című világsláger zenéjére forgattak a három helyszínen, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Kolozsváron, és amelyet mostanig már több mint százezren néztek meg:

https://www.youtube.com/watch?v=XrwQrPAbEto

Tonk: „Nem az a célunk, hogy mindenki végezzen!”

 A családias légkör nem jelent komolytalanságot, csak azt, hogy viszonylag kevés az „egy tanárra eső” diák, előadók között is, adminisztratív személyzet körében is sok a fiatal, közvetlen a kommunikáció. Mindebből az is következik, hogy az intézmény elutasítja a diplomagyár státuszt: csak azokat a diákokat engedi államvizsgázni, akik valóban felkészültek. Például idén végzett az első jogász évfolyam, amelyre annak idején 40-en iratkoztak be, de közülük csak 6-an jutottak el a Bukarestben szervezett államvizsgáig. „Az a hat ember viszont bárhol meg fogja állni a helyét a szakmában” – jegyezte meg a dékán, hozzátéve, tudatos döntés volt, hogy az ország legerősebb jogi egyetemére küldték diákjaikat államvizsgázni (a Sapientia jogi karát ugyanis csak két év múlva lehet akkreditáltatni).

Új mesterképző indul

Július 14-én indul a nyári beiratkozási és felvételi időszak. Idén összesen a három városban 1550 helyet hirdet meg az egyetem, ezekből 700 hely ingyenes. A jogra és film-, fotó és média szakra felvételizni kell, erre július 22-24-én kerül sor. A helyek eloszlásáról, tandíjakról, szakokról itt lehet mindent megtudni.

Országos szinten is premier, hogy ősztől beindul a magyar nyelvű mesterképzés Diplomácia és interkulturális tanulmányok szakon. Murádin János kari kancellár elmondta: a mesterképzés multidiszciplináris lesz, amelyen a gyakorlati, szeminárium jellegű tevékenységek kapják a főszerepet. A magyarországi protokollosok országos egyesülete, vezető anyaországi egyetemek oktatói szerepelnek a meghívott előadók között, de a tervek szerint előadást tart majd a magyar Belügyminisztérium protokollfőnöke is, mondta Murádin János.

Hét ország közös emléke: Gulág-konferencia a Sapientián

Egész Közép-Kelet-Európa társadalmát, történelmi tudatát érintő konferencia megszervezésére készül a Sapientia kolozsvári kara: október 16-a és 19-e között, azaz pontosan 70 évvel a többezer civil lakos szovjet munkatáborokba való elhurcolása után szervezik meg a Gulág-konferenciát. „A konferencia valójában egy közös megemlékezés lesz, amelyre hét országból huszonkét előadót várunk. Hisz nemcsak Erdélyben, hanem az egész térségben ugyanaz volt a helyzet” – tette hozzá a kari kancellár. A konferencia társadalmi jelentőségét tovább emeli, hogy a leghitelesebb tanúkat: Gulág-túlélőket is várnak a rendezvényre, és a fennmaradt tárgyi emlékekből kiállítást szerveznek, mementóként a két generáción keresztül elhallgatott múltra.

 

 

Kimaradt?