Karácsonyi Zsigmond: az alkotói függetlenség van veszélyben

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) legutóbbi közgyűlésén állásfoglalást figalmazott meg a Látó szépirodalmi folyóirat megszüntetése ellen. A dokumentumot a szakmai szervezet a Maros megyei önkormányzathoz is eljuttatja. Az ügy kapcsán Karácsonyi Zsigmonddal, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének elnökével beszélgettünk.karacsonyi zsigmond ae 01

Miért tartották fontosnak az állásfoglalás megfogalmazását?

Az egyesületünk mindig kiállt a sajtó és véleményszabadság és alkotói közösségek függetlensége mellett. Ilyen szellemben figyeltünk oda, hogy a Látó és Vatra irodalmi folyóiratok Marosvásárhelyen olyan veszélyes helyzetbe kerültek, hogy fenntartóik megnyírbálnák alkotói függetlenségüket, ezért döntött úgy a közgyűlés, hogy egy állásfoglalással fordulunk az önormányzati vezetőkhöz, illetve a nyilvánossághoz, hogy ez ne történjen meg.

Már el is juttatták a megyei önkormányzathoz?

Folyamatban van, hiszen román nyelvre is lefordítottuk ezt az állásfoglalást, hogy pontosan megérthessék, hogy miről is beszélünk. Természetesen mi nem szerernénk beleszólni egyetlen önkormányzat, vagy intézmény működésébe sem, hanem inkább segíteni szeretnénk, hogy megértsék, mit is jelent egy ilyen folyóirat, alkotói közösség léte a város és a magyar közösség számára.lato vatra ae 01

Mit várnak, mire számíhatnak?

Nem vagyok én optimista, de az az érzésem, hogy ha minél több civil szervezet hangot ad felháborodásának jogsértés esetén, (jelen esetben az alkotói közösségek joga sérült), akkor talán a politikusokat is megszoktatjuk, hogy erre kell figyelni és nem a saját önkényes céljaikra.

Talán arra is jó alkalom, hogy mielőtt döntéseket hoznának, tanácskozzanak az érintettekkel, kérjék ki a szakma véleményét is.

Ezt szeretnénk elérni, de húsz éve nem sikerül. Szervezetünk minden formában megpróbálja felvenni a kapcsolatot az érintettekkel. Van néhány önkormányzat, például a Hargita megyei, amelyikkel nagyon jól együtt tudunk működni. De Maros megyében nem sikerült az önkormányzattal ezt megtenni, vagy valami hasonlót elérni. Valóban itt nem csak az újságírói egyesületről van szó. Elérkezett az idő, hogy a civil szervezeteket is bevonják az intézkedések előkészítésébe, mérlegeljék, hogy melyek lennének a legjobb döntések.

Kimaradt?