Spanyolországba megy az idei Transilvania trófea

Rodrigo Sorogoyen spanyol rendező Stockholm című játékfilmje nyerte az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 15 ezer euróval járó fődíját. A spanyol film a legjobb alakításért járó elismerést is megkapta a Román Operában tartott szombat esti díjkiosztó gálán. A TIFF tizenharmadik kiadása vasárnap este ér véget.

A Tudor Giurgiu fesztiváligazgató által vezetett gála két sztárvendége Debra Winger színésznő és Krzysztof Zanussi lengyel rendező, forgatókönyvíró, producer volt – mindketten életműdíjat kaptak a legnagyobb romániai filmfesztivál szervezőitől. „Egy kicsit babonás vagyok, nem szívesen veszek át még egyelőre életműdíjat. Inkább átnevezem a trófeámat Mentsétek meg a mozit-díjjá” – mondta az amerikai színésznő, majd a szobrocskára ragasztotta a romániai filmszínházak megmentésére felszólító kerek öntapadóst.

Életműdíjat kapott Florin Zamfirescu, a román filmművészet egyik nagy öregje is, a nézőtérről meg olyan hazai sztárok tapsoltak nekik, mint Angela Similea énekesnő, Anamaria Marinca, Bogdan Dumitrache, Vlad Ivanov színészek, vagy Lucian Mândruță, a romániai média közismert személyisége.

A legjobb rendezőnek a lengyel Tomasz Wasilewskit választotta a zsűri, ő Floating Skyscrapers (magyar címe Tiltott szerelem) című alkotásért viheti haza az 5000 euróval járó díjat. A román-bolgár koprodukció, a Viktoria a zsűri 1500 eurós különdíját kapta.

„Bátor filmeknek” nevezték és külön említették az iráni Amir Toodehroosta A kutya, valamint  Noaz Deshe White shadow (Fehér árnyék) című olasz-német-tanzániai koprodukcióban készült mozija, amely az afrikai albínók drámáját dolgozza fel.

A Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) John Michael McDonagh alkotását, a Calvary-t (Kálvária) díjazta, miután Oleksij Pershko zsűritag viccesen arra panaszkodott a gálán, hogy a testület tagjait valósággal megkínozták a tizenkét, iszonyúan erőszakos filmmel, amit végig kellett nézniük. „De mi örömmel viseltük ezt a keresztet” – tette hozzá a filmkritikus.

A közönség kedvence az Uberto Pasolini által rendezett Still life (Csendélet) lett a versenyfilmek közül, a teljes filmes felhozatalból viszont Giuseppe Tornatore klasszikusa, a Cinema Paradiso lett az abszolút kedvenc.

A TIFF 13. kiadása ma, vasárnap este ér véget Richard Linklater Boyhood (Sráckor) című játékfilmjének szabatéri vetítésével a Főtéren. 

Kimaradt?