Véget ért az Osonó európai-afrikai turnéja

Európa és Ázsia után Afrikát is meghódította a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Az alternatív színházi társulat befejezte négyhetes turnéját, amelyen 10.000 kilométert utaztak és három marokkói fesztivál fellépés mellett útközben Milánóban, Veronában és a vajdasági Újvidéken is bemutatták a Fazakas Misi által rendezett „Ahogyan a víz tükrözi az arcot” című előadást.

A turné marokkói közös színházi projektre való meghívással, valamint számos visszahívással zárult, számolt be lapunknak Fazakas Misi. A sepsiszentgyörgyi társulat vezetője szerint a vendégszereplés sikerét mutatja az is, hogy az Oujdában megrendezett 7. Marokkói Nemzetközi Színházi Fesztivál főszervezője, Mohammed Benjeddi, egy 2015-ben sorra kerülő marokkói, algériai és tunéziai turnéra hívta vissza a társulatot.

Az atlanti óceán parti Kenitrában, a helyi társulat által szervezett fesztivál pedig egy közös színházi projektet eredményezett. Az Espace Theatral és az Osonó Színházműhely színészei, Fazakas Misi vezetésével egy hónapon keresztül fognak együtt dolgozni egy koprodukció létrehozása érdekében. A marokkói próbafolyamatra nyáron, július- augusztusban kerül sor.

A Kenitra színházi társulat két tagja Jedouani Rachid és Sassi Elmondták, hogy Marokkóban nincs múltja a színháznak, a francia kultúrából megörökölt vaudeville és a könnyebb szórakoztató, népszerű műfajok jellemzőek a marokkói színházra. Youssef- ék sokat tanulmányozták a keleti színházat, a modern európai teatrológiai reformereket.

Perényi János, Magyarország Marokkó-i nagykövete az Osonó előadása láttán a következőket nyilatkozta: „nagy hatással volt rám az előadásuk. Szeretek színházba járni, és itt Marokkóban kevés alkalmam van rá, emiatt is örülök, hogy itt lehettem, és amiatt is, mert magával ragadt a produkció. Az összhangja, a kompozíciója, a használt eszközök végtelen egyszerűsége és mégis kifejező ereje, és nem utolsó sorban, az, hogy mennyire zsenge fiatalok adják ezt elő. Azt hiszem, az előadásról senki nem távozik nyomtalanul.”

Christian Blaise, a Kenitra-i Francia Intézet igazgatója hasonlóképpen azt mondta: „mély benyomást tett rám az erőteljes kifejezéseket használó, intelligensen megrendezett, professzionális előadás. Ismerősek a bemutatott témák, itt Marokkóban is sok hasonló jellegű probléma van, akár a nők elleni erőszak is közéjük tartozik. Franciaországot is egyre több francia hagyja el, nemcsak Romániát vagy Marokkót. Szerintem, ez nagyon komoly problémákat vet fel Európa jövőjével kapcsolatosan.”

Az Osonó Színházműhely évekig Thaiföldre és Európába járt turnézni, idén pedig meghódították Afrikát is. Az Osonó itthon legközelebb a jelenleg zajló sepsiszentgyörgyi Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon lép fel az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot” című előadással, pénteken 17.30 órától, az Új Stúdióban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?