Macska a forró bádogtetőn a sepsiszentgyörgyi színházban

Tennessee Williams örökérvényű, Pulitzer-díjas darabját viszi színre a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház.

A Macska a forró bádogtetőn című klasszikus családi dráma öt évtizedes sikertörténetéhez jelentősen hozzájárul az Elizabeth Taylor és Paul Newman főszereplésével készült film is, de az előadás máig érvényes, sokunk számára ismerős kérdéseket feszeget. A sepsiszentgyörgyi társulat előadásának bemutatójára Victor Ioan Frunză rendezésében április 25-én, pénteken este 7 órától kerül sor a színház nagytermében.

A Macska a forró bádogtetőn darab mély dolgokat érint, mégis közönségbarát darabnak számít. Olyan helyzetekről szól, melyek szinte minden családban előfordulnak a szülő-gyerek kapcsolatokban, a házastársak és testvérek közötti kapcsolatokban, körüljárja a hazugság és képmutatás kérdéskörét, az ember identitásának, szexualitásának, vagyonhoz való viszonyulásának kérdéskörét, mutatott rá Nagy B. Sándor dramaturg, aki szerint a sepsiszentgyörgyi nézők egy olyan család életébe nyerhetnek betekintést, melynek tagjai hasztalanul próbálnak kitörni köreikből, mert rossz döntéseik nyomán vagy akaratuktól függetlenül kilátástalan helyzetbe sodródtak.

Tennessee Williams amerikai író, jelentős irodalmi díjak birtokosa, akit sokan korának legjobb drámaírójaként tartanak számon. Többnyire családi drámákat írt, amelyek dél-amerikai környezetben játszódnak, és amelyekben jól fellelhető a Dél társadalmának gazdasági és morális válsága, illúzióvesztése, dekadenciaérzete. Maga nyilatkozta darabjai kapcsán: „Mindig is vonzódtam ahhoz, hogy olyan alakokat alkossak, akikben van valami nyomorék. Azt hiszem, könnyebben tudok azonosulni az olyan jellemekkel, akik a hisztéria szélére sodródtak, akik megrettentek az élettől, akik kétségbeesetten igyekeznek utat találni a másik emberhez...”

Victor Ioan Frunză rendező a hazai színpadok egyik legelismertebb művésze, magyar és román színházi berkekben egyaránt. 1981 óta dolgozik hivatásos rendezőként, azóta kétszáznál is több előadást rendezett Romániában, Magyarországon, Franciaországban, Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Izraelben. Rendezéseit mintegy ötven hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, ezek között a legjobb rendezőnek és a legjobb előadásnak járó UNITER-díjat, valamint a Színházkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját is elnyerte.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron színház előadásában a rendező munkatársai voltak: Adriana Grand (díszlet-, és jelmeztervező), Nagy B. Sándor (dramaturg), Csomós Tünde Timea (ügyelő) és Dobra Mária Magdolna (súgó). Szereplők: Benedek Ágnes, Kónya-Ütő Bence, D. Albu Annamária, Szakács László, Gajzágó Zsuzsa, Diószegi Attila, Veress László. A gyermekszerepekben Kádár Dorkát, Bordás Anna Virágot, Kernászt Sára Katalint, Kovács Zsófiát és Szőcs-Torma Mártont láthatja a közönség.

Kimaradt?