Május elején rendezik meg a Magyar Napokat Hunyad megyében

Az együttlét öröme jeligével szervezik meg idén az V. Hunyad Megyei Magyar Napokat május 1-11. között. Az eseménysorozatot az EDDA zenekar nyitja meg.

Nagy öröm mindenki számára, hogy közkívánatra a Republic, Janicsák Veca, Homonyik Sándor, Hobo, a Bikini és Zanzibár zenekarok után idén a magyar rock zene emblematikus együttese az EDDA is koncertezik Déván. „Vendégünk lesz a közkedvelt 3+2 együttes, valamint Erdély legjobb népzene együttese, a Fölszállott a páva népzenei vetélkedő nyertese, a TOKOS Zenekar is Kolozsvárról” – tájékoztatnak a szervezők.

A Hunyad Megyei Magyar Napok az együttlétről, a minőségi szórakozásról, a találkozásról, a magyar hagyományok ápolásáról, az identitáserősítésről szól, de ugyanakkor a toleranciáról, a más nemzetekkel való együttélésről és az együttműködésről is. „Célunk, hogy minden évben megszólítsuk és megmozgassuk a megye magyarságát, és bizonyosságot mutassunk arról, hogy legalább egy hétig együtt tudunk gondolkodni és érezni, mindannyian azonosulni tudunk egy olyan rendezvénnyel, amelyet az együttlét öröme határoz meg. Ez az együttgondolkodás tesz minket, szórvány magyar közösséget erősekké hitben és cselekedetben is” - vallja a rendezvény főszervezője, Takács Aranka.

A programok nem koncentrálódnak csupán a nagyobb városokra, mint Vajdahunyad, Déva, Petrozsény vagy Lupény, hanem színes eseményekkel várják az érdeklődőket Csernakeresztúron, Szászvárosban, Piskiben, Brádon, Vulkánban és a megye több kisebb és nagyobb településén is. „Próbáljuk színesíteni a rendezvényt és minden évben többletet vinni a magyar napok programkínálatába. Ez egyre nagyobb kihívást jelent, nemcsak azért mert az ötödik kiadáshoz értünk, hanem azért is, mert megismertük igényes közösségünk elvárásait, amelynek eleget kell tennünk” - nyilatkozta a főszervező.

Klasszikus és könnyűzenei koncertek, magyar termékek vására, hagyományőrző foglalkozások, néptáncelőadások, vallásos programok, kabaré és színház, kiállítások, könyvbemutatók, vetélkedők és sportrendezvények várják az érdeklődőket - kicsiket és nagyokat - több mint tíz napon keresztül.

Az V. Hunyad Megyei Napok rendezvényeire a belépés ingyenes. A szervezési feladatokból időt és energiát nem kímélve veszi ki a részét a megye legtöbb civil szervezete, az iskolák, az egyházak, melyeket az RMDSZ és a Hunyad Megyei Magyar Ifjúsági Tanács hangol össze és koordinál. Az esemény létrejöttét olyan partnerek támogatják, mint az Etnikumközi Hivatal, a Communitas Alapítvány, helyi tanácsok és hivatalok, magáncégek és magánemberek, valamint a Kovászna Megyei Tanács, amely óriási értéket hoz mindig a Hunyad Megyei Magyar Napok programjába. 

„Az együttlét öröme akkor válik igazán értékessé, ha abban minél többen osztozunk. Úgy érzem, hogy az idei programok és az EDDA-koncert meg fogja nyitni a megye kapuit, ez a rendezvény nemcsak nekünk, Hunyad megyeieknek okozva örömet és élményt, hanem mindazoknak is, akik úgy döntenek, szabadnapjaikat itt töltik velünk, egy közösségi-, kulturális- és természeti szempontból is rendkívül gazdag megyében”- fejezte ki reményeit a rendezvénnyel kapcsolatosan Takács Aranka.

Kimaradt?