Kevesebb mint öt könyvet olvas évente egy átlagos kínai

Évente öt papíralapú könyvet sem olvasnak el a kínai felnőttek, akiknek többsége saját bevallása szerint is keveset olvas, ugyanakkor a statisztika növekvő tendenciát mutat - derül ki egy friss felmérésből.

A kínai sajtó és publikációs tudományos társaság (CAPP) országszerte több mint 40 ezer fő megkérdezésével készített jelentése szerint 2013-ban átlagosan 4,77 kinyomtatott könyvet olvastak a kínai felnőttek. Ez némiképp ugyan jobb az egy évvel korábbi 4,4 átlagnál, messze elmarad ugyanakkor a nemzetközi statisztikáktól.

Az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének (UNESCO) egy 2012-es felmérése szerint Oroszországban 55, az Egyesült Államokban 21, Japánban 17 könyvet olvasnak el a lakosok évente.

A papíralapú könyveken túl 2,5 digitális könyv jut fejenkénti átlagban a kínai felnőttekre, akiknek már a többsége - 50,1 százaléka - olvas elektronikus könyvet. Az e-könyvet olvasók több mint 90 százaléka az általa letöltött könyveket papír alapon nem vásárolná meg.

Az alkalmankénti visszaesések ellenére a kínaiak összességében egyre több könyvet olvasnak - kommentálta az adatokat az intézmény szakembere. A CAPP adatai szerint napilapból és magazinból a világ legnagyobb írott sajtópiacán mind kevesebbet adnak el: előbbiből fejenként évente 70,9, utóbbiból 5,5 fogyott az egy évvel korábbi 77 és 6,5 után.

A válaszadók fele maga is elismerte: nem olvas eleget, amiért elsősorban a sok munkát, az olvasás szokásának hiányát okolták, de sokan bevallották azt is, hogy egyszerűen nem szeretnek olvasni.

A megkérdezettek több mint kétharmada vélte úgy, hogy az olvasás a személyiségfejlődés és az életszínvonal szempontjából is meghatározó tényező.

Kimaradt?