Temesváron tartják a magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyt

Szabad út nyílik a napokban zajló Magyar Nyelv és Irodalom országos tantárgyverseny első helyezettje előtt: nem kell magyarból érettségiznie, és a Bölcsészkarra is felvételi nélkül felveszik. A verseny országos bizottságának elnöke, dr. Egyed Emese a maszol.ro-nak arról számolt be: kivételes színvonalú, mozgalmas és színes találkozót kerekítettek a rendezvényből a házigazdák, vagyis a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum közössége.

Az idei tanévben április 9-e és 12-e között Temesvár ad otthont a Mikes Kelemen Magyar Nyelv és Irodalom Tantárgyverseny országos szakaszának, a rangos esemény házigazdája pedig a Bartók Béla Elméleti Líceum. A rendezvényen 16 megye 142 diákja vesz részt, akiket 21 tanár kísért el Temesvárra.  A verseny tételkészítő bizottsága 9 szaktanárból áll, a javítóbizottság pedig 22 tagú. Az országos bizottság elnöke dr. Egyed Emese professzor asszony, ügyvezetője Ferkő Emília, az Oktatási Minisztérium szaktanfelügyelője. A házigazda iskola teljes közössége, több mint 50 pedagógus, 30 önkéntes diák és számos támogató segítik a rendezvényt.

Az esemény ünnepélyes megnyitójára szerdán, április 9-én került sor a Diákházban, majd másnap zajlott az irodalomkedvelő tehetséges diákok megmérettetése. Péntek estére kiderülnek az első eredmények, de lehetőség van óvások benyújtására, így a végső eredményhirdetés és díjkiosztás szombat délelőttre várható.

„A feladatokat úgy állítottuk össze, hogy azok mérjék az irodalmi, nyelvi ismereteket és a kreativitást is. Nem könnyű, hisz ugyanazt kapja a marosvásárhelyi tanuló is, mint a csángó. Azt hiszem, a résztvevő diákoknak és a kísérőtanáraiknak is nagy élmény, hogy együtt vannak a magyar irodalom kedvelői mindenhonnan az országból: azok is, akik tömbmagyar vidékről érkeztek és nem jelent nekik gondot az anyanyelvük, kultúrájuk megőrzése, és azok is, akiknek keményen meg kell küzdeniük ezért” – értékelte Egyed Emese.

A verseny első díjazottjának nem kell magyar nyelv és irodalomból érettségiznie, és az egyetem Bölcsészkarára is felvételi nélkül jelentkezhet.

A versenyt kiegészítő programok számos lehetőséget biztosítanak az ismerkedésre, a házigazda iskola életébe való bepillantásra és a sokarcú Temesvár megismerésére. Csütörtökön Egyed Emese Kereső képzelet. Írók irodalomtörténete címmel tartott előadást a felső tagozatos diákoknak, este színházba vitték a diákokat: az 5-7. osztályosok A hétfejű tündér című, Lázár Ervin meséje nyomán készült mesejátékot nézték meg Antal Attila rendezésében. A felsősök és tanárok Pintér Béla - Darvas Benedek Parasztopera című produkcióját tekintették meg, amelyet Szikszai Rémusz vitt színre. „Csodálatos előadás, nagy élmény volt, utána egész este erről beszéltünk” – mesélte Egyed Emese a maszol.ro-nak.

A magyar nyelv és irodalom jeles diákjainak és tanárainak országos fóruma szombaton, a díjkiosztó gálával ér véget, de sokan csak vasárnap reggel indulnak haza Temesvárról.  „Olyan ez, mint egy nagyon jó hangulatú, színvonalas tábor” – foglalta össze a professzor asszony a Bartók líceumban jelenleg uralkodó hangulatot.

Még több fotó itt. 

 

Kimaradt?