Ez a módszere annak, hogy szeressenek olvasni a gyerekek

Az olvasás egyéniséget okozhat és súlyosan megnövelheti a fantázia kockázatát! – terjed a „vész-felhívás” az interneten. A gyermekkönyvtárak pedig a legjobb úton járnak afelé, hogy e vészjóslatot mielőbb beteljesítsék. Kedves gyerekek, csak óvatosan!

„Örömmel olvasok, csak ne legyen kötelező az olvasmány. Azt szeretnék olvasni, amit én akarok és nem azt, amit muszáj”, fogalmazta meg véleményét a hatodik osztályos K. Boglárka.

Nem éppen kötelező házi olvasmányokkal, de nagyon kreatív ötletekkel buzdít olvasásra a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár. Évek óta azon munkálkodnak, hogy a gyermekek számára érdekes és élménydús események szervezésével népszerűsítsék a gyermekkönyveket.

Legyen élmény az olvasás!

„Kiemelt célcsoportnak tartjuk az iskolás korú olvasóinkat. Őket bábelőadásokkal, olvasó-maratonnal, kézműves foglalkozásokkal, a Székelylegendárium óriás játék kipróbálásának lehetőségével csábítottuk be a könyvtárba. A gyerekek egyik közkedvelt bábosa, Páll Ibolya is többször volt vendége a könyvtárnak, de népszerű volt a Gárdonyi Géza olvasó-maraton, ahol közel 300 diák és pedagógus olvasott fel az Egri csillagok írójától. Folyamatosan programokat tervezünk gyermeknapra, a Magyar Népmese Napjára, amikor Olvass nekem, olvass velem népmesét címmel szerveztünk egy kedves kis rendezvényt az elemistáknak”, részletezi a könyvtár programjait Keresztes Csongor igazgató.

„Minden egyes rendezvény, amely más élménnyel köti össze az olvasást, rendkívül vonzóvá teszi a gyerekek számára az amúgy unalmasnak tűnő tevékenységet. Elképzelhető, hogy sok szülő kínlódik a gyerekével, mert nem akar leülni olvasni, inkább játszana a számítógépen, vagy tévézne, hiszen még akkor is ritkán választják az olvasást a gyerekek, amikor rossz idő van kint és nem lehet az udvaron játszani. Azonban egy rajzolással, bábkészítéssel, tűrögetéssel vagy egyéb érdekességgel összeillesztett olvasás már mindjárt élménydúsabb és sokkal vonzóbb a gyerek számára”, mondta el véleményét a maszol.ro-nak Gál Erzsébet Mária iskolapszichológus.

Gyerekkönyvet cseréltek papírra

Több száz gyereket és pedagógust sikerült megmozgatnia a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárnak és a Naturland Egyesületnek a Papírból könyvet című környezetvédő program által. A cél a környezet védelme mellett a gyerekrészleg könyvállományának gyarapítása volt. A nyolc tonna összegyűlt papír árából 50 gyerekkönyvet sikerült vásárolni, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a gyerekek körében.

Andersennek köszönhetjük ezt a napot

1967 óta tartják világszerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napját Hans Christian Andersen dán meseíró születésnapján. A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) által szervezett ünnep célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. Minden évben más-más ország vállalja az eseménysorozat szponzorálását, nevezetesen az adott ország megfogalmazza a nap jelmondatát, felkér egy neves írót, hogy ez alkalomból küldjön üzenetet a világ gyermekeinek, s egy képzőművészt, hogy tervezzen plakátot. Idén az ír szervezet vállalta a feladatot, így a 2014. évi nemzetközi gyermekkönyvnap üzenetét Siobhán Parkinson ír író, szerkesztő, műfordító fogalmazta meg. „Az olvasó éppen olyan fontos a történethez, mint az író. Szerző nélkül a történet nem születhetne meg, viszont a több ezer olvasó nélkül a történet nem élhetné számos életét" - írja a világ gyerekeinek szóló levelében az ír szerző. 

Kimaradt?