Bánffy Miklós hazatért Kolozsvárra

Illúzió és tükröződés: Bánffy Miklós művészi pályaképe a címe annak a nagyszabású kiállításnak, amely a kolozsvári Történelmi Múzeumban nyílt meg pénteken. A múzeum legfelső emeletének négy termét betöltő tárlat a 140 éve született Bánffy Miklós írói, díszlet- és jelmeztervezői, grafikusi és könyvillusztrátori életművére fekteti a hangsúlyt, de ritka tárgyi emlékek, családi fotók, családfák is a közönség elé kerültek a Bánffy Emlékév tiszteletére. Az első teremben pedig a gróf unokája, Bánffy Nicolette üvegművész szemkápráztató munkáit lehet megcsodálni.

A Bánffy Miklós-kultusz terjedését jelzi, hogy a Történelmi Múzeum négy tágas terme is alig volt elegendő az érdeklődők befogadására. A kiállítást Szebeni Zsuzsa, a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa állította össze több – romániai és magyarországi - kulturális szervezet és intézmény összefogásával, valamint egy fiatal kolozsvári művészcsapat segítségével. A kiállításmegnyitón Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a magyar kormány a Bánffy Miklós által lerakott alapokra építi politikáját, azt hirdetve, hogy a közép-európai népeknek együtt kell működniük a szolidaritás és a kölcsönös tisztelet alapján.

Az államtitkár beszédében kiemelte: Bánffy Miklós szomszédság- és térségpolitikáját az emberközpontú és diktatúraellenes párbeszéd határozta meg, amely nem az emberek feje fölött, hanem a bevonásukkal folyik. Számára kulcskérdés volt, hogy a térség országai függetlenek legyenek a náci és a kommunista diktatúráktól, és ennek érdekében stratégiai kérdésként tekintett a magyar-román összefogásra - emlékeztetett.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a kiállítás megrendezése történelmi adósság törlesztése a város felé, amelyben Bánffy Miklós meglátta a napvilágot és megkezdte a tanulmányait. Élete, politikai pályafutása több ponton kötődik Kolozsvárhoz, a város és Erdély világa végigkísérte az életútját - mondta. Hozzátette: Bánffy Miklós „a mai nappal hazatért". Az államtitkár megjegyezte: fontos, hogy a magyar és a román nemzet tagjai megismerjék Bánffy Miklós tanulságos életművét.

Magdó János kolozsvári főkonzul kiemelte: Bánffy Miklós mindig a megegyezést kereste Erdély népei között. A kiállítás célja Bánffy alakjának visszahozatala a köztudatba.

Hegedűs Csilla, a román kormány leendő kulturális államtitkára Bánffy transzilvanizmusát emelte ki. Elmondta: Bánffy Miklós életművének üzenete a népek békés egymás mellett élésének, a  közös jövő építésének és a szélsőségek elítélésének jelentősége.

    

Ez a szobor egykor a bonchidai Bánffy-kastélyban állt. Férfifejet ábrázoló urna a Bánffy-kastélyból Megrongált állapotban, de néhány szobor megmaradt az egykori nemesi birtokról Vay Miklós szobra Bánffy Miklós korán elhunyt édesanyjáról, Irmától. Férje, Bánffy György állítólag többször visszaküldte a márványszobrot alkotójának, mígnem tökéletesre formálta felesége büsztjét. Mellette a fotón a mellszobor helye látható a családi ot Bánffy Irma márványszobra Illusztrált előadás a bonhidai Bánffy-kastélyról Ezek a rajzok bizonyítják, hogy Bánffy Miklós kiváló karikaturista volt. Bánffy György gubernátor dolmánya 1708-ból Szebeni Zsuzsa, a kiállítás kurátora interjút ad Németh Zsoltot is lenyűgözte a nagy hozzáértéssel összeállított tárlat. Bánffy László vőlegényi mellénye Bánffy Nicolette a 140 éve született Bánffy Miklós unokája, gyermekkorát Casablancában és Tangerben töltötte, jelenleg New Yorkban él. Üvegbe gravírozott szemkápráztató munkái szervesen illeszkednek a nagy képzőművészeti érzékkel megáldott család örökségé Bánffy Miklós jelmeztervezőként is kiemelkedőt alkotott. Háttérben az általa rajzolt terv, előtérben a rekonstruált kosztüm a Varázsfuvola Éj Királynőjéhez. Terv és magvalósulás: Judit jelmezét a kolozsvári művészcsapat készítette el a Bánffy-rajz alapján Az Ostoba Li előadáshoz készült bábuterv és a román fordítás Bánffy Miklós bámulatraméltó kreativitása az általa tervezett bábokban is Bánffy Nicolette többsíkú, gravírozott üveglapokból megkomponált fa-csodája Az Erdélyi Helikon csoportképe Szebeni Zsuzsa kurátor (balra) és László Noémi fordító Bánffy Nicolette arról beszélt: soha nem ismerte nagyapját, mert még születése előtt meghalt - annál többet meséltek róla szülei. Lucian Nastasă-Kovács történész: Magdó János főkonzul: Hegedüs Csilla leendő kulturális államtitkár: Bánffy hitt a transzilvanizmusban és a népek békés egymás mellett élésében. Németh Zsolt: Bánffy Miklós ma hazatért Kolozsvárra. Bánffy Nicolette a tárlat előkészítését végző kolozsvári fiatal képzőművészekkel Családfa

Kimaradt?