A Lázár-kastély az idők tükrében

A Lázár-kastély az idők tükrében címmel szervezett kiállítást Hargita Megye Tanácsa, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ és Gyergyószárhegy Önkormányzata a gyergyószárhegyi kultúrpalota Czika-termében. A kiállítás ezen a héten látogatható.

Csergő Mária a művészeti központ menedzsere köszöntőbeszédében elmondta, kettős ünnepre gyűltek össze, elsősorban az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékének tisztelegnek, ugyanakkor a kiállítás megnyitóját ünnepelik. A menedzser felelevenítette az elmúlt két hónap történéseit, a kastélyból való kiköltözést, az intézmény átszervezését.

Czimbalmos Attila festő-restaurátor mutatta be a tematikus kiállítást, amelynek aktualitását a Lázár kastély és az alkotóközpontban az elmúlt időszakban történt változások szolgáltatták. A kiállított műveket az elmúlt 40 év terméséből, közel 2000 darab műalkotás közül választották ki, amelyek leghívebben tükrözik Szárhegy, a Lázár-kastély és az alkotóközpont szoros viszonyát a kezdetektől napjainkig, és amelyek egyben a festészet eszközeivel megörökített kordokumentumok is, általuk a kastély felújításának az evolúcióját is nyomon követhetjük.

Zöld Lajos jó helyzetfelismerése és az értékmentés gondolata hívta életre 1974-ben az akkor Barátság alkotótáborra keresztelt művésztelepet, amely a ferences kolostor romosodó kolostori részében talált otthonra – ismertette a szakember. A művésztelep létrehozásában olyan kiemelkedő alkotókat sikerült maga mellé csatasorba állítani, mint Maszelka Jánost, Gaál Andrást vagy Márton Árpádot, akik szaktudásukkal és elhivatottságukkal szilárd alapot képeztek annak a szellemi építménynek, amelyet ma az egész világon úgy ismernek, mint Szárhegyi Alkotóközpont.

Az elmúlt 40 évben folyamatosan működő művésztelepnek olyan kiemelkedő alkotói voltak, mint Bordi András, Balla József, Maszelka János, Mircea Dumitrescu vagy Ciupe Aurel, akinek képei már most több tízezer euróért cserélnek gazdát egy-egy aukción – mutatott rá Czimbalmos.  A tárlat ezen a héten látogatható, munkanapokon, előzetes bejelentkezés alapján. Jelentkezni a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ telefonszámán lehet: 0266-364030.

Kimaradt?