Új lendületet kap a Gyergyószárhegyi Kulturális Központ

A tevékenység folytatására, szakemberek bevonására van szükség – döntötte el Hargita Megye Kulturális és Művészeti Központ vezetőtanácsa, melynek megalakulásáról a február 27-i soros ülésén döntött a megyei tanács. A gyergyói térség kulturális életének való erősítése érdekében a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központhoz helyeznék ideiglenesen Botár László csíkszeredai festőművészt, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkatársát.

A vezetőtanács tagjai ugyanakkor megkapták a belső könyvvizsgáló iroda jelentését a kulturális központra vonatkozóan, hogy a következő találkozóig tanulmányozhassák azt. 

Nagyobb figyelem a kulturális egyesületeknek

Hargita megye kulturális stratégiája alapján és Borboly Csaba megyeelnök kérésére erősíteni kell a gyergyói térség kulturális életét, helyet kell kapjon a különböző művészeti ágak bemutatkozása és az alkotótáborok szervezése. A megyei kulturális stratégia főbb célkitűzései között szerepel a térségi fejlesztéspolitikai folyamatba való integrálódás, aktív szerepvállalás a térségi modernizációs, versenyképességi és munkaerő-piaci folyamatokban, a térségi, kistáji és lokális identitások megerősítésében és megjelenítésében (vonzerőnövelés, desztinációépítés) vállalt szerep növelése, az életminőség javítása, a kulturális javakhoz és szolgáltatásokhoz való lakossági hozzáférés biztosítása, továbbá a társadalmi kohézió erősítése és a társadalmi részvétel fokozása.

Oda kell figyelni a helyi kulturális tevékenységet folytató alakulatokra, mint például a fuvolás- vagy a tánccsoportra, értettek egyet a jelenlevők.  

Művészeti tábor, nem csak Hargita megyeieknek

Egyeztettek személyzeti kérdésekről, mindannyian úgy látták, minél több kultúrához értő szakemberre van szükség. Fontos a művészeti szakember jelenléte a kulturális központnál, ezért minél hamarabb ki kell írni a vizsgát a menedzseri állás betöltésére, de addig is ideiglenesen, néhány hónapra áthelyeznék Botár Lászlót, hogy zavartalanul folytatódjon az intézmény tevékenysége, ugyanis áprilisban tábort szerveznek. Zöld Lajos, az alkotótábor egyik megálmodója a táborok kapcsán javasolta, hogy azok résztvevőinek körét ne szűkítsék le Hargita megyeiekre.

Biztonságban az alkotások

A Schola Vendégház konyhájára vonatkozóan együttműködési szerződést kötne Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószárhegy Polgármesteri Hivatala, amely magában foglalná a konyha bérbeadását a napközi otthon ellátásának biztosítására. A helyi tanács a konyha működtetésére átvenne három személyt a Kulturális és Művészeti Központ alkalmazottai közül. Továbbá a polgármesteri hivatal biztosítaná a Lázár-kastélyból kiköltöztetett művészeti tárgyak tárolását. 

Mindezekről a megyei tanács határozattervezetet készít, amelyekről majd a testület szavaz. Csergő Mária, a művészeti központ megbízott igazgatója és Zöld Lajos levelet írnak a művészeknek, amelyben tudatják, alkotásaik jó helyen vannak, megfelelően tárolva.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?