A felvilágosodás koráról a Teleki Tékában

A Beszélő könyvek című rendezvénysorozat második részét szervezték meg kedd este a marosvásárhelyi Teleki Téka munkatársai. A Lázok Klára könyvtárvezető által kiválasztott korabeli szövegeket Barabás Olga rendezésében Tompa Klára, Bartha László és Szabó Dániel színészek olvasták fel.

A kéthavonta sorra kerülő sorozat egyik célja, mondta az intézményvezető, az, hogy ne csak a turisták számára legyen vonzó a könyvtár, de a vásárhelyi könyvbarátok is megismerhessék, beleláthassanak, mi mindent őriznek a polcok, mit hagyott az utókorra Teleki Sámuel. Nem titkolt cél az sem, hogy ezekkel az eseményekkel a fiatal, majdani kutatók figyelmét is szeretnék felkelteni a kutatásra váró témák, az azokhoz található könyvek, kiadványok iránt.

A keddi különleges estnek a Teleki-Bolyai Könyvtár freskós terme adott otthont, az a terem, amelyet az általános felújításkor - a falakon, a vakolat alatt talált freskómaradványok miatt - még nem hoztak rendbe. Az érdeklődők alig fértek, jónéhányan még a földre helyezett párnákon is ültek. A színháznak, irodalomnak és tudománynak teret adó rendezvény meghívottja Egyed Emese és Bíró Annamária volt, akikkel Lázok Klára beszélgetett.  A téma a francia felvilágosodás, annak Magyarországra, illetve Erdélyre tett hatása volt, Candide, Voltaire, Rousseau, a cenzúra, a könyvek terjesztésének akadályai, a korabeli újságírás és újságolvasási szokások.

A színészek által megelevenített szalonban a tudás hozzáférhetőségéről esett szó, különleges helyzetekre, anekdotákra, viselkedésformákra hívták fel egymás figyelmét. Egyed Emese kiemelte, hogy egy olyan társadalomban beszélgettek az emberi testről, a történelemről, a lázadásokról, amely tiltólistákkal próbálta szabályozni a működését. A Teleki Sámuel által megvásárolt könyveket tartalmazó ládák hetekig, hónapokig álltak, egyenként ellenőrizték őket, mielőtt beengedték a birodalomba. De az is megtörtént, tette hozzá Bíró Annamária, hogy a könyvek már a könyvtári polcokon voltak, amikor tiltólistára kerültek.

Szó esett Aranka Györgyről és a nyelvművelő társaságáról, a Teleki Sámuel hagyatékáról, a hírek terjedéséről, az erősen cenzúrázott újságírásról, arról, hogy kollégiumok működtek, amelyek megtanították a hallgatót, hogy írjon újságcikket a cenzúra kijátszásával, illetve az olvasó hogy olvasson a sorok között.

A következő Beszélő könyvek sorozat rendezvényér április végére tervezik, témája az utazás lesz.

Kimaradt?