Közvitán az erdélyi kortárs magyar irodalom stratégiatervezete

A transindex.ro portálon bocsátotta közvitára László Noémi, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (EMÍL) elnöke azt a stratégiatervezetet, amely az erdélyi kortárs magyar irodalom gondjaira keresi a megoldásokat.

Az EMÍL elnöke úgy vélte, az erdélyi magyar irodalom ismertsége csekély mértékben függ maguktól az alkotóktól, nagyobb mértékben az irodalmi életet befolyásoló háttértényezőktől.

A szerző a kitűzött célok között a kortárs irodalom és az irodalmi alkotók presztízsének a növelését, az írók megélhetésének a biztosítását, Erdélyi magyar szépirodalmi könyvkiadó létrehozásának a támogatását, tehetséggondozási rendszer kiépítését, a romániai magyar irodalomoktatás korszerűsítését, az erdélyi magyar művek fordításának az ösztönzését, a különböző művészeti ágakban alkotók összefogását, egy többnyelvű online erdélyi magyar irodalmi adatbázis kiépítését, a magyar-magyar irodalmi kapcsolatok támogatását, a születő művek erdélyi mediatizálását említette.

A lehetséges utak, alternatívák között kitért arra, hogy támogatások útján kell növelni azoknak a honoráriumoknak az összegét, amelyeket az irodalmi lapok és a kiadók a szerzőknek fizetnek. Úgy vélte, hangsúlyt kell fektetni a kortárs irodalmi alkotás utóéletére, tenni kell azért, hogy a könyv eljusson az olvasóhoz. "Alapot lehetne létesíteni például, ahova könyvkiadók irodalmi események szervezése ügyében pályázhatnak" - javasolta az EMÍL elnöke.

Fontosnak tartotta, hogy a helyi közkönyvtárak rendelkezzenek erdélyi kortárs magyar irodalmi gyűjteménnyel és hogy ezt lehetőségeik szerint – író-olvasó találkozók, felolvasások szervezésével – olvasóik körében is népszerűsítsék. Kötelezővé lehetne tenni például azt, hogy a támogatásból megjelentetett kortárs erdélyi magyar műveket a kiadók eljuttassák bizonyos kölcsönkönyvtárakhoz.

Az EMÍL elnöke azt is megjegyezte, fontos lenne, hogy a magyar könyvek eladása után befizetendő irodalmi bélyegilleték (az ár két százaléka) ne a Romániai Írók Szövetségéhez, hanem a magyar szakmai szervezethez kerüljön. Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy hozzanak létre olyan ösztöndíjakat, amelyeket 35 évnél idősebb alkotók is megpályázhatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?