A Magyar Dráma Napjára készülnek Csíkban

Szeptember 21. a Magyar Dráma Napja. Ebből az alkalomból a Csíki Játékszín újra műsorra tűzi Móricz Zsigmond Búzakalász című színművét. Az ünnepi alkalomból kedvezményes jegyeket kínál a színház nézőinek, felnőtteknek 10, diákoknak és nyugdíjasoknak 7 lejes áron.

A 19 órakor kezdődő előadást nemcsak jeggyel, hanem tavalyi bérlettel is meg lehet tekinteni, amennyiben erre nem került sor az elmúlt évadban. Móricz kevésbé közismert darabja egy vidéki kisváros polgármesterének életébe nyújt bepillantást. Magánember és politikus egyetlen, eseménydús napját tárja elénk az író. Az egész város megbolydul, hiszen nemcsak az angol kölcsön fölött kell döntésnek születnie, hanem az épülő új híd körül is bonyodalmak támadnak.

Október elején a Csíki Játékszín társulata Budapesten vendégszerepel a Vaknyugat és a Tóték című előadásaival. A vendégjáték előtt, szeptember végén az előadások a csíkszeredai székhelyen is megtekinthetők.

A Vaknyugat immár három évad óta szerepel a csíkszeredai színház műsorán. Az ír történet szerzője, Martin McDonagh egyszerre képes megnevettetni és elrémíteni, kendőzetlenül mutatja be szereplőit, az idősödés küszöbén álló, állandóan marakodó testvérpárt és a tehetetlen kisvárosi lelkészt, aki ennek a torzsalkodásnak véget akar vetni. A kamaratermi előadás Csíkszeredában szeptember 25-én, kedden, 19 órai kezdettel látható. Parászka Miklós rendezése 16 éven felülieknek szól.

A Csíki Játékszín Örkény István születésének századik évfordulója alkalmából mutatta be a Tóték című tragikomédiát. Örkény egyik legismertebb groteszk drámája az emberi jellem eltorzulásának kis panoptikuma, egyik alapkérdése pedig, hogy miért hódol be az épeszű ember szolgálatkészen a hatalomra jutott őrülteknek újra meg újra. Tótékhoz megérkezik a fronton szolgáló fiuk felettese, hogy az erdőkkel körülvett mátraszentannai házukban kipihenje a háború szörnyűségeit. A család mindent megtesz, hogy az őrnagy jól érezze magát, azonban ez nem olyan könnyű feladat, mint amennyire elsőre tűnik. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezte, Csíkszeredában szeptember 27-én, csütörtökön, 19 órakor látható bérletszünetben, de az előadásra érvényesíthetők a tavalyi bérletek, amennyiben valaki azt elmulasztotta bérlettel megtekinteni.

Budapesten október 8-án a Vaknyugattal, 9-én a Tótékkal vendégszerepel a csíki társulat a József Attila Színházban, 10-én pedig a Klebelsberg Kultúrkúriában látható még egy alkalommal a Tóték.

A CSÍKI JÁTÉKSZÍN SZEPTEMBERI JÁTÉKRENDJE

szeptember 19. szerda     10.00 A KISKAKAS GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁRJA – bábelőadás, Hunyadi László Kamaraterem

szeptember 19. szerda     11.30 A KISKAKAS GYÉMÁNT FÉLKRAJCÁRJA – bábelőadás, Hunyadi László Kamaraterem

szeptember 21. péntek     19.00 BÚZAKALÁSZ – bérletszünet a Magyar Dráma Napján

szeptember 25. kedd        19.00 VAKNYUGAT – Hunyadi László Kamaraterem

szeptember 27. csütörtök 19.00 TÓTÉK – bérletszünet

Kimaradt?