Remek gyűjtemény készült az Erdély-térképrajongóknak

Descriptio Transylvaniæ címmel jelent meg vaskos kiadvány Erdély-térképekről, a könyvet és a megtekinthető kiállítást mutatták be pénteken délután, Kolozsváron. A művészi értékű térképek 1532 és 1848 között születtek.

A Minerva-házban összegyűlteknek Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke mutatta be a Petelei Klára, a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Könyvtár munkatársa által szerkesztett kiadványt. Tamás elmondta, korábban több hasonló kiadvány is jelent meg, de ez az első, amely az önálló Erdélyt megjelenítő térképeket sorakoztatja fel.

Az első munka Honterusnak tulajdonítható, és 1532-ből származik, a „legfiatalabb” pedig 1848-ból – természetesen később is bőven jelentek meg, de a térképészek számára ez a korszak vízválasztó úgy a nyomdászati technológia, mint a politikai állapotok terén.

Tamás Sándor, aki térképgyűjtőként szintén ismert, arról is beszélt, hogy egy-egy munka nem csak politikai-hadászati célokat szolgált, hanem utólag pontos lenyomatát is jelenti a korabeli állapotoknak. „Nem kell kitalálni, hamisítani a történelmet, a térképekről sokmindent megtudhatunk” – fogalmazott.

A kiadványban egyetlen kivétel szerepel, és az egy 1832-es térkép, amely már Székelyföldet mint külön régiót mutatja be, a többi alkotáson is látszik egyébként, hogy „Ciculi” vagy „Ciculianna” néven megemlítik ezt a népcsoportot. A megnevezés azért kezdődik„csi”-vel, mert az olasz térképészek nem akarták összetéveszteni a székelyek megnevezését a szicíliaiakéval.

A könyv szerkesztője, Petelei Klára elmondta, a kiadvány szakemberekhez is szól, rengeteg információt szolgáltathat nekik, további kutatásokhoz is kézenfekvő, de ugyanakkor mindenki számára élvezettel forgatható.

A könyv bevezetőjét a Brit Királyi Földrajzi Társulat tagja, Gróf László írta meg, aki a bemutatón többek között arról beszélt, hajózási térképen már a 14. században említést tettek Erdélyről, leírták, hogy a szászok mellett a magyarok is magukénak tudják.

Kimaradt?