Tartuffe-öt rendez Tompa Gábor Prágában

Moliére Tartuffe című vígjátékát állítja színpadra Tompa Gábor kolozsvári rendező-színházigazgató a Prágai Nemzeti Színházban - közölte szerdán a Kolozsvári Állami Magyar Színház.

Az intézmény tájékoztatása szerint az előadás előkészítése már 2013 őszén elkezdődött, a próbafolyamat kedden indult. Moliére remekművét Vladimir Mikes fordította cseh nyelvre, Martin Urban dramaturgiájában, Dobre-Kóthay Judit díszleteivel és jelmezeivel, Karel Dobry főszereplésével mutatják be.

A bemutató előadást február 27-re tűzték ki a Prágai Nemzeti Színház egyik játszóhelyén, az Estates Színházban, amely Európa egyik legszebb történelmi színházépülete. A közlemény emlékeztet arra, hogy az 1783-ban átadott, 659 ülőhelyes színházban mutatták be először Wolfgang Amadeus Mozart két operáját, a Don Giovannit és a Titus kegyelmét.

 A Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Prágai Nemzeti Színház között az Európai Színházi Unió keretében alakult ki szoros együttműködés az elmúlt években. 2012-ben Tompa Gábor Eugéne Ionesco Rinocéroszok című drámáját vitte színre a Prágai Nemzeti Színházban. A vendégrendezést 2013 októberében viszonozta a cseh intézmény. Ekkor Michal Docekal a prágai színház dráma tagozatának művészeti vezetője a Bohumil Hrabal Őfelsége pincére voltam című regényéből készült színpadi adaptációt állította színpadra Kolozsváron. 

Kimaradt?