Összefogás Marosvásárhelyen a Magyar Kultúra Napján

Több szervezet, alapítvány csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet a Magyar Kultúra Napján szerveznek Marosvásárhelyen. A rendezvények központja a Bolyai Klub lesz, de valamennyi szervezet saját elképzelése szerint tartja meg a rendezvényeit.

Könyvbemutatók, diákvetélkedők, előadások, felolvasómaratonok, a római konyha kulináris bemutatója szerepel abban a programkínálatban, amelyet Marosvásárhelyen szerveznek január 21-22-én a Magyar Kultúra Napja tiszteletére. Farkas Katalin, a vasarhely.ro munkatársa elmondta: az idén a kulturális szervezetek összefogtak, közös logóval, közös programfüzettel készülnek az eseményre, hogy a tavalyi hercehurcát elkerüljék.

A közös szervezés ötletgazdája az Erdély FM rádió főszerkesztője, Kelemen Attila Ármin. Kezdetben tíz szervezet vállalta be a közös munkát, hozzájuk csatlakoztak később a többiek. „Az összefogás célja a tavalyi – politikai alapú – széthúzás elkerülése, illetve egy olyan, egységes arculattal, közös programfüzettel bíró nyitott keret létrehozása, amelyhez bármelyik marosvásárhelyi szervezet saját kultúra napi programjával csatlakozhat” – mondta Farkas Katalin, hozzátéve, hogy a rendezvénysorozat központja a marosvásárhelyi Bolyai Klub (Kazinczy – M. Kogalniceanu utca18B) lesz.

A kezdeményezéshez az  Erdély FM mellett az Erdélyi Magyar Televízió, a transindex.ro,  a vasarhely.ro, a Borsos Tamás Egyesület,  a Látó szépirodalmi folyóirat, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ, a Studium Alapítvány, a Regeneráció Egyesület, a Rotaract Club Téka, a Tamacisza Kulturális Egyesület, a Teleki Téka és a Vásárhelyért Társaság csatlakozott programjaival.

A Studium Alapítvány kezdeményezésére a programsorozat nyitó rendezvényének is tekinthető a január 15-én, a Román Kultúra Napján sorra kerülő felolvasómaraton, amelyen magyar szerzők műveinek román nyelvű fordításait olvassák fel. A román nyelvű felolvasást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatával közreműködve szervezik, magyar és román civil szervezetek bevonásával. A helyszín január 15-én 0-24 óra között a Zanza kávézó.

A rendezvényre meghirdetett logópályázatot Sárkány Noémi munkája nyerte: 

 A felhívásra január 7-ig 12 pályamunkát küldtek be, amelyek közül a kezdeményező bizottság tagjai választották ki azt, amelyik a következő években a Magyar Kultúra Napja marosvásárhelyi rendezvényeinek összefoglaló emblémája lehet. A felhívás szerint a logónak a marosvásárhelyi Kultúrpalota dekorációs- és motívumvilágából kellett inspirálódnia.

A rendezvénysorozathoz csatlakozni kívánó civil szervezetek a magyarkulturanapja@vasarhely.ro e-mail címen jelentkezhetnek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?