Magyar dal napja az Erdélyi Magyar Televízióban

Minden év szeptemberének második vasárnapján rendezik meg a magyar dal napját, több magyarországi város még több színpadán. Idén a magyarországi településekhez, tiszteletbeli helyszínekként, Sepsiszentgyörgy és Kassa is csatlakozik.

A Magyar Dal Napja Presser Gábor ötlete nyomán életre hívott zenei rendezvény, melyet először 2008-ban rendeztek meg a Sziget Fesztivál „mínusz egyedik" napján. A közel hétórás koncerten a könnyűzene ismert képviselői játszották el az igen gazdag magyar dalkincs legnagyobb gyöngyszemeit.

A kezdeményezéshez idén egészen rendhagyó és különleges módon az Erdélyi Magyar Televízió is csatlakozott. Szeptember 9-én este 9 órától egy közel három órás összeállítást tűztek műsorra, amelyben arra tesznek kísérletet, hogy - a teljesség igénye nélkül - körbevezessék a nézőket Erdély könnyűzenei világában.

„Több erdélyi városban és helyszínen, hét riporter, és ennél is több operatőr dolgozott azon, hogy ez a műsor minél színesebb, érdekesebb és változatosabb legyen, igazi erdélyi csapatmunka áll mögötte" - fogalmazott Schefler Emese, a műsor szerkesztője. Az ETV munkatársai megkerestek olyan zenekarokat, akik hosszabb ideje ezen a pályán tevékenykednek Erdélyben, de olyan zenészeket, énekeseket is, akik Magyarországon próbáltak szerencsét, és váltak ott is ismertté.

Szabó Előd, László Attila, Tolvai Renáta és Vizi Imre arról mesélnek nekünk, hogy milyen tapasztalattal tértek haza a magyarországi tehetségkutatókról, illetve arról, hogy hol tartanak most. A műsorban bemutatnak néhány olyan együttest, előadóművészt is, akik egy erdélyi tehetségkutatón tűntek fel, továbbá lemezkiadókkal, producerekkel beszélgetnek arról, hogy milyen lehetőségek állnak most a pályakezdő együttesek előtt.{loadposition otp}

A fesztiválozókat arról faggatták, hogy ők ismernek-e erdélyi zenekarokat, mennyit költenek egy évben zenére, vagy mi volt a legemlékezetesebb koncertélményük. A nézől megtudhatják azt is, hogy milyen zenét hallgat szívesen például Borbély László, Nagy István, Dancs Annamari, Kiss Tibor, Tamás Sándor, Kóbor János, Winkler Gyula vagy éppen Ákos.

„Érdekes, színes műsorral szeretnénk megajándékozni a nézőket a magyar dal napján, reméljük, hogy a fiatalabb és idősebb zenekedvelők is érdeklődéssel követik majd" - tette hozzá Schefler Emese.

Kimaradt?