Vásárhely régi hétköznapjairól a Teleki Tékában

A hajdani, két világháború közötti Marosvásárhely téli hétköznapjairól beszélgettek kedd este a Teleki Téka nagytermében, ahol Krón Ernő könyvkötővel, Székely M. Éva színésznővel, Aurica Filimonnal, Aurel Filimon lányával és Fodor János történésszel Lázok Klára, a Téka vezetője idézte fel a múltat.

 „Beszélő könyvek” címmel új kultúrtörténeti előadás-sorozatot indított a Teleki-Bolyai Könyvtár, amellyel azokat a marosvásárhelyieket célozta meg, akiket érdekel, hogy milyen könyvtörténeti- és kultúrtörténeti érdekességek rejtőznek a Bolyai utca sarkán álló műemléképületben vagy például, hogy hogyan köthetőek a Tékában fellelhető kiadványok a vásárhelyi mindennapi élethez.

Az első rendezvénye a sorozatnak a kedd esti Téli hétköznapok a hajdani Vásárhelyen címet viselő esemény volt, amely a két világháború közötti várost idézte fel. A szervezők nem csak a szakértőket hívták meg, de olyan személyeket is, akik gyerekként megélték mindazt, amit ma a korabeli újságokban olvashatunk, Krón Ernő könyvkötő, Székely Éva színésznő és Aurica Filimon elevenítette fel emlékeit, Fodor János történész, illetve a házigazda Lázok Klára helyezte keretbe az elhangzott történeteket. Az esemény hangulatához hozzájárult Tompa Klára és László Csaba színművész, valamint Kásler Magda, a Maros Művészegyüttes művésze is.

A tervek szerint a Beszélő könyvek kultúrtörténeti előadássorozat kéthavonta jelentkezik különböző témákkal és meghívott előadókkal.

Kimaradt?