Fülöp Gézát és Nagy Miklós Kundot köszöntötték Marosvásárhelyen

Ünnepi összejövetelt tartott csütörtök este a marosvásárhelyi Bernády Házban a Kemény Zsigmond Társaság. Az összegyűltek Fülöp Gézát, a művelődési társaság titkárát visszavonulása és Nagy Miklós Kund művészeti írót, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának alelnökét 70-ik születésnapja alkalmából köszöntötték.

Csíky Boldizsár, a KZST elnöke üdvözölte elsőként az egybegyűlteket, hangsúlyozva, hogy a társaság munkája nehezen képzelhető el Fülöp Géza nélkül, aki a nyáron jelezte, hogy elfáradt, szeretne visszavonulni. „Sok társaság, egyesület eltűnt az időben, de a mienk folyamatosan működik, ami a titkárunk érdeme is” – méltatta az elnök Fülöp Gézát, aki önkéntesen, anyagi juttatás nélkül végezte a feladatát, nem csak előadóként, szervezőként, de az az ember volt, aki menetrendeket tanulmányozott, szobát foglalt, egyeztetett telefonon, levélben, személyesen, hogy neves és elismert előadók lépjenek közönség elé.

Fülöp Gézát Balás Árpád nyugalmazott földrajztanár, illetve Haller Béla tanár, a Castellum Alapítvány elnöke méltatta.

Az est második felében Nagy Miklós Kundot, a Bernády Alapítvány alelnökét, a Bernády Ház kulturális eseményeinek házigazdáját, képzőművészeti kiállítások méltatóját, könyvek és szerzőik ismertetőjét, művészeti írót 70-ik születésnapja alkalmából köszöntötték.

Borbély László, a Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy mi a legjellemzőbb Nagy Miklós Kundra. Ahogy fogalmazott, elsősorban az örökifjúság, hiszen nyugodtan letagadhatna 10-20 évet a korából, mindig friss és fiatalos. Ugyanakkor az alázat, a tisztelet, műveltség, emberség, munkabírás, empátia jellemzi a Bernády Alapítvány alelnökét, akitől sok mindent lehet tanulni, aki soha nem emelte fel a hangját senkire, akit, ha megkértek valamire, soha nem mondott nemet, vagy, ha tervekről beszéltek, mindig voltak ötletei.

„Műveltséget, tudást, rálátást hozott, ami nélkül az alapítvány nem működhetne” – méltatta az ünnepeltet Borbély László. 

Kimaradt?