Fotótárlat a szeretet jegyében: Ábrám Zoltán fényképei

Ábrám Zoltán válogatott fényképeiből nyílt kiállítás hétfőn este a marosvásárhelyi Bod Péter Diakóniai Központban.

A tárlatot Both Gyula fotóművész nyitotta meg, aki a Marx József Fotóklub nevében beszélt a felvételekről. Ezek több témát is felölelnek, és a világ számos olyan táján készültek, ahová nem mindenkinek van lehetősége eljutni. „Szeretni és szeretve lenni – ezt sugallják ezek a felvételek” – fogalmazott Both Gyula, utalva arra, hogy a kiállítást Ábrám Zoltán, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tanára, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezetének elnöke   50 éves születésnapjára szervezték.

Az ünnepelt arról beszélt, hogy a kerek évforduló közeledtével szeretett volna valamit a család, illetve a közösség számára nyújtani. Egy könyvön gondolkodott előbb, majd jött a fotókiállítás ötlete, ahol nemcsak az általa meglátogatott tájak, városok felvételeit, de a család különböző pillanatait is bemutatta.

Negyvenhárom felvételt látható a falakon, négy témakör szerint csoportosítva, illetve van egy egyedülálló felvétel a Harvard egyetemről, az egyetemalapító John Harvard szobráról. „Ki is volt ez a Harvard? Mit is csinált az életben? Mondhatnánk, hogy semmit. Csak adott és egyetemet létesített, ez volt élete főműve, hogy adományozott” – fogalmazott Ábrám.

A fotókon állatokat, növényeket, szép tájakat láthatunk, ugyanakkor műemlékeket, felvételeket a londoni paralimpiáról, szociofotókat Indiáról, illetve néhány olyan erdélyi templomot, amelyet az eszényet torkából sikerült kimenteni éppen az utolsó pillanatban.

Ábrám Zoltánt barátai, családtagjai köszöntöttek, öt gyereke közül négy volt jelen. Hangsúlyozta, hogy továbbra is azt a közösséget kívánja szolgálni, amelynek már félévszázada tagja –szakmailag és emberileg szolgálni és adni, mert az jelenti a legnagyobb örömet. 

Kimaradt?