Gesta Hungarorum – Jankovics Marcell illusztrációi Sepsiszentgyörgyön

December 3-án, kedden 18 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművész illusztrációiból nyílik kiállítás. A kiállításon bemutatott képsorozat Sebestyén Gyula eposzához készült: a kötet 1925-ben jelent meg Gesta Hungarorum − A magyar hősmondák öt könyve címmel, témája a magyarok elő- és őstörténete a világ teremtésétől Trianonig.

A megnyitón köszöntőt mond Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója és Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A kiállítást Balázs József festőművész, tanár mutatja be. Házigazda Damokos Csaba, a Romániai Képzőművész Szövetség Sepsiszentgyörgy Fiókjának elnöke.

A kiállítás Sepsiszentgyörgyön 2014. január 4-ig látogatható.

A Gesta Hungarorum csak részben történelem, főleg mítosz, monda, hagyományápolás. A rím nélküli alexandrinusokban írt költeményhez készült illusztrációk a sumérokat, szkítákat, kínaiakat a magyarok őseiként ábrázolja. A kronológiai sorrendben felsorakoztatott képeken a kezdeti elvontabb képi témákat a kitisztultabb, hiteles magyar történelemi események, alakok ábrázolása követi.

A nagyszabású könyvet kiegészítendően Jankovics Marcell a történethez igazodva, annak szellemében készítette el képeit, melyek nagyon erőteljesek, mozgalmasak, élettel telítettek. Figyelemre méltó a munkák míves, aprólékos, régi kort idéző kivitelezése, mely hosszas, komoly alkotómunka eredménye. A képek hangulata régi kódexek, vaskos történelmi könyvek cikornyás lapjait juttatja eszünkbe, melyek elkészítése értékteremtőnek számított a maga korában. Jankovics Marcell rajzai minden szempontból kivételesnek mondhatók a történelmi könyvillusztrációk között, ahol komplex világot alkot szó és kép.

Jankovics Marcell korunk meghatározó polihisztora. Otthonosan mozog a filmművészet, képzőművészet, a magyar kultúrtörténet területén. A magyar mondavilág a pályájának fontos témája, hiszen a János vitéz, a Fehérlófia és az Ének a Csodaszarvasról rajzfilmfeldolgozása is az ő nevéhez kapcsolható.

Kimaradt?