Rendkívüli dzsessz-koncert a kolozsvári magyar színházban

A neves ECM kiadónál megjelent, az egész világon nagy sikert aratott Lucian Ban & Mat Maneri Transylvanian Concert című lemezét rendkívüli lemezbemutató koncert keretében mutatják be december 1-jén este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagyszínpadán.

A különböző zenei formációkban fellépő és különböző stílusokat játszó kolozsvári származású, New-Yorban élő Lucian Ban és az amerikai, Grammy-díjra jelölt hegedűművész, Mat Maneri ezúttal a kamarazenei formát választották új lemezük létrehozásához. A zongora és hegedű közötti párbeszéd Ban és Maneri lemezén sajátosan egyéni hangzásban szólal meg. A dzsessz, a blues, a kortárs klasszikus és a vallásos, nem utolsó sorban a román népzenéből ihletett album zenéje az 1999 óta szinte folyamatosan együtt dolgozó Ban és Maneri előadásában különleges élményt ígér, zenei párbeszédük már-már telepatikus egymásra hangolódásról tesz tanúbizonyságot. „Frissen megjelent, Transylvanian Concert című albumuk megrázó erejű – hosszas álmodozások, lüktető pörgés, jól kirajzolt önvizsgálat, cigányos öröm. Talán érzékelésen túli.” – írja Ban és Maneri lemezéről a New York-i Village Voice, de a The Guardian, a londoni és Egyesült Államok-beli szaksajtó is elismeréssel cikkez a tíz dalt bemutató lemez kapcsán.

A lemezbemutató koncert előzenekaraként a Romanian Jazz Collective lép fel. A Romanian Jazz Collective új kezdeményezés, melynek célja, hogy újraértelmezze a ‘60-as, ‘80-as évek emblematikus vagy kevésbé ismert szerzeményeit, melyek olyan neves dzsessz-zenészek alkotásai, mint Johnny Răducanu, Richard Oschanitzky, Marius Pop, Dan Mândrilă. Cătălin Milea, a Romanian Jazz Collective projekt vezetője a kétezer utáni romániai dzsessz-zenészek és szaxofonisták egyik legtehetségesebb képviselője. Amszterdamban él, de gyakran jár haza Romániába, és aktívan vesz részt a romániai dzsessz-életben. A kolozsvári koncerten Cătălin Milea szaxofonos, George Dimitriu gitáros, Michael Acker nagybőgős, és meghívott vendégként Eugen Gondi dobos, a romániai dzsessz veteránja lépnek fel. A dalokat Cătălin Milea és George Dimitriu átdolgozásában hallhatjuk, az utóbbi az effekteket is jegyzi.

A koncertet követően az emeleti előcsarnokban Virgil Mihaiu dzsesszológus vezetésével közönségtalálkozóra és lemezdedikálásra kerül sor; az est során a Jazz Compas folyóirat legújabb, Kőrössy Jancsi dzsessz-zongoristának szentelt száma is bemutatására kerül.

Jegyek már válthatók a színház jegypénztárában naponta 10.00-13.00 és 16.30-18.30 között, valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.

Kimaradt?