Interkultour – ötnapos bukaresti turnén a temesvári társulat

Két, az előző évadban bemutatott nagysikerű előadás, a Hajdu Szabolcs rendezte Békeidő és Elżbieta Chowaniec Gardénia című drámája (Koltai M. Gábor rendezésében) is bemutatásra kerül az október 30. és november 3. közötti időszakban, Bukarestben. A két temesvári előadás mellett az érdeklődőknek lehetőségük nyílik Hajdu Szabolcs Bibliothèque Pascal című filmjének megtekintésére, valamint a vetítéssel egybekötött közönségtalálkozón való részvételre, melynek folytatásaként november 1-jén a bukaresti I.L. Caragiale Szíház- és Filművészeti Egyetem (UNATC) diákjaival beszélget majd a rendező.

Október 30-án, 19 órától filmvetítéssel egybekötött közönségtalálkozón vehetnek részt az érdeklődők, melynek keretén belül Hajdu Szabolcs 2011-ben Oscarra is nevezett filmje, a Bibliothèque Pascal kerül bemutatásra, majd a látogatóknak az alkotókkal való találkozásra nyílik lehetősége.

A filmben olyan neves román színészek is feltűnnek Török-Illyés Orsolya és Pálffy Tibor mellett, mint Oana Pellea, Răzvan Vasilescu, Ion Sapdaru, Florin Piersic Jr., vagy Andi Vasluianu.  A filmszakma által nagyra tartott fiatal rendező filmjét a kritika, mint vad, szürreális utazással egybekötött, kegyetlenül abszurd társadalomkritikát dicséri. Mona (Török-Illyés Orsolya) Kelet-Európától a „fényes és boldog Nyugatig” tartó utazása Romániától Liverpoolig, egyéjszakás kalandtól a gyámügyig, bohém vándoréletmódtól a lélekgyilkos prostitúcióig sok mindent felölel.

Másnap, október 31-én a bukaresti Odeon színházban tekinthetik meg a Hajdu Szabolcs által írt és rendezett Békeidő című előadást, mely a szereplők ötleteinek és improvizációinak felhasználásával született. Az előadás az író Langermannról szól, aki legújabb könyvének megjelenése után felkérést kap egy színdarab megírására. Apja közeli halála, a temetés körüli hercehurca, az egyensúlyát vesztett család rejtett konfliktusai és a fojtogató társadalmi légkör nem kedvez az alkotáshoz szükséges nyugalom állandósításához. A vállalt feladat egyre nagyobb teherként nehezedik Langermann vállára, irreális, végzetes méreteket öltve. Az előadás szövegkönyve a próbák során zajlott improvizációkra épülve, a szereplők ötleteinek felhasználásával íródott, így a temesvári társulat tagjai egy közös, minden részletében egymás személyiségére, történeteire épülő alkotói folyamat részesei lehettek. A rendhagyó próbafolyamat eredménye így egy kevésbé szokványos, kliséktől mentes előadás, amelyet még izgalmasabbá és teljesebbé tesz az a ritka helyzet is, hogy az előadásban a rendező-forgatókönyvíró is végig jelen van. Az érzelmi, intellektuális és esztétikai síkokon egyensúlyozó előadás képes mindvégig megőrizni egy egységes stílust, amelyben konkrét és elvont elemek egyaránt helyet kapnak. Az előadás díszlete az UNITER-díjas Iuliana Vîlsan munkáját dicséri. Szereplők: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Hajdu Szabolcs, Kiss Attila, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Szabó Domokos, Tar Mónika, Tasnádi-Sáhy Noémi és Török-Illyés Orsolya.

Folytatva az öt napos rendezvénysorozatot, november 1-én szintén a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szervezésében újabb beszélgetésre kerül sor, ezúttal a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol szervezett keretek közt az egyetem diákjainak is lehetőségük nyílik a rendezővel való beszélgetésre. A beszélgetés során terítékre kerülnek a különböző alkotói módszerek, a forgatókönyvírástól az improvizációig, a rendezéstől a színészetig, de film és színház viszonyáról is faggathatják majd a rendezőt a diákok.

November 2-án és 3-án újabb színházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők, a bukaresti Nottara Színház George Constantin termében. Az Országos Színházi Fesztivál (FNT) keretein belül bemutatásra kerülő Gardéniát Koltai M. Gábor rendezte. A kortárs lengyel drámaíró, Elżbieta Chowaniec nagysikerű darabja négy nő, négy női generáció története innen, a közeli Krakkóból, Lengyelországból, Közép-Európából. Egy szelet közép-európai történelem és egy sajátos női vérvonal, amely úgy örökíti nemzedékről nemzedékre sorsát, akárcsak egy görög tragédiában. Történetük négy portré - mögöttük egy kontinensdarab. Bőröndjükben a történelem, bennük az örök, egyszerre iszonyú és mégis csodálatos Nő. A díszlet a már fentebb is említett Iuliana Vîlsan munkája, az előadást Tokai Andrea, Borbély B. Emilia, Tar Mónika és Lőrincz Rita és játsszák, utóbbi az előadásban nyújtott alakításáért megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat az idei Rövid Dráma Fesztiválon, Nagyváradon.

A rendezvénysorozat programja:

Október 30, 19 óra – Bibliothèque Pascal

 helyszín: Horia Bernea Stúdió (Muzeul Național al Țăranului Român)

Október 31, 18 és 21 óra – Békeidő (r.: Hajdu Szabolcs)

 helyszín: Odeon Színház, Majestic Terem

November 1, 15 óra – Kérdezd a rendezőt!

helyszín: a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem

November 2, 19 óra – Elżbieta Chowaniec: Gardénia (r.: Koltai M. Gábor)

November 3, 18 óra - Elżbieta Chowaniec: Gardénia (r.: Koltai M. Gábor)

 helyszín: Nottara Színház, George Constantin Terem

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?