Rendhagyó Traviata-előadás Verdi 200. születésnapján

Vendégművészekkel és rendhagyó Traviata-előadással ünnepli a Kolozsvári Magyar Opera, a kolozsvári Olasz Kulturális Központtal közösen, Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulóját. A csütörtökön este fél 7-kor kezdődő előadást Federico Crisanaz olasz karmester vezényli, Alfred Germont szerepében László Boldizsár lép a kolozsvári színpadra. Az opera az ünnepi alkalomból kedvezményes jegyeket kínál a diákoknak és nyugdíjasoknak: egy 10 lejes jeggyel ketten nézhetik meg az előadást.

A háromfelvonásos opera témája ifj. Alexandre Dumas regényének, a nagysikerű A kaméliás hölgy-nek (La dame aux camélias) zenei feldolgozása. A regény központi alakja Margherite Gautier – az operában Violetta Valéry – kurtizán, az ő tragédiáján keresztül mutatja be a két szerző koruknak egyik legégetőbb társadalmi problémáját, egyben éles kritikát is megfogalmazva a társadalom kegyetlen közönye iránt.

A csütörtökön vendégkarnagyként fellépő FEDERICO CRISANAZ olasz karmester Triesztben született 1972-ben. A velencei Benedetto Marcello Konzervatóriumban végzett karmesteri szakon 2008-ban, azelőtt pedig többek között a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia tanítványa volt. Olyan neves zenészektől tanult, mint Aldo Ceccato, Acél Ervin és Giorgio Proietti. 1995 óta a trieszti operaház (Teatro Lirico Giuseppe Verdi) zenekarának tagja, számos nemzetközi együttműködése mellett a nagyváradi és a szegedi szimfonikus zenekarokat is vezényelte.

Alfred Germont-ot a csütörtöki előadáson LÁSZLÓ BOLDIZSÁR alakítja, akinek neve valószínűleg már ismerős a kolozsvári közönség számára, hiszen többször vendégszerepelt az operában, többek között a Bajazzók és a Carmen című operákban lépett fel.

A Cotton Club Singers alapítója és frontembere a zenekar megszűnése után az operában folytatta karrierjét, jelenleg a Magyar Állami Operaház, a Pozsonyi Állami Operaház és a Szegedi Nemzeti Színház állandó vendégtenorja.

Vinceró! címmel 2010-ben önálló operalemeze jelent meg: a Szegedi Szimfonikus Zenekarral Puccini és Verdi leghíresebb tenor áriáit rögzítették. Fellépett többek között Puccini szülővárosában, Luccában, ahol Caravadossi szerepét énekelte a Toscában, illetve a Stockholmi Királyi Operában, ahol az Álarcosbál címszerepét alakította. Idén szeptemberben Kínában, a Tianjin-i Operaházban debütált Sztravinszkij Oedipus rex című operájának főszerepében.

A mű ifjabb Alexander Dumas 1848-ban megjelent és nagy sikert aratott regénye, A kaméliás hölgy alapján készült. A könyv színpadi változatát Verdi is látta 1851-52-es párizsi tartózkodása idején a Vaudeville-színház előadásásban, és megtetszett neki a téma. Felkérte hát állandó munkatársát, Francesco Maria Piave-t, hogy írja meg a szövegkönyvet. Piave alapjaiban változtatta meg a történetet. Míg Dumas aktuális szociális problémát tárgyal regényében a figyelmet a társadalmilag lecsúszott és megvetett rétegek felé fordítva, Verdi és Piave lélektani drámát ír a témából, egy nagy szerelem és három ember lelki válságát állítja középpontba.

A Traviata bemutatója 1853. március 6-án volt a velencei Teatro Fenice színpadán, amely csúfosan megbukott. „A Traviata tegnap esti bemutatója bukás. Az én bűnöm-e, vagy az énekeseké? Az idő eldönti majd”– jegyzi le Verdi a bemutató után. Verdi átdolgozta az operát, amely aztán 1854. május 6-án átütő sikert aratott ugyancsak Velencében, a Teatro San Benedetto színpadán.

Kolozsváron Follinus társulata pár évvel az olaszországi bemutató után, 1861. április 6-án vitte színpadra az operát Tévedt nő címmel, Nádaskay Lajos fordításában. Az előadásnak kezdetben Kolozsváron sem volt nagy sikere, hisz a főhősnő egy „elbukott” asszony (traviata) – egy kurtizán. Francesco Maria Piave szövegkönyvíró egy ellentmondásos személyiséget vitt színpadra, az elesett nőt, aki áldozata korának. Bár jellemében nemes emberi vonásokat hordoz, a társadalom által kreált körülmények felelőtlen, könnyelmű, önpusztító életmódra kényszerítik. Ez az életmód vezet a tragikus végkifejletig.

Az opera cselekménye

I. felvonás:

Violetta szalonjában vídám társaság gyűlt egybe, amely látszólag gondtalanul élvezi az estélyt. A ház beteg úrnője a mámor szédületében keres feledést gyötrtő fájdalmára. Alfred, akit ez alkalommal mutatnak be az ünnepelt kurtizánnak, a „Kaméliás hölgynek”, forró szerelemre lobban iránta. Violettát meghatja az ifjú őszinte rajongása, de nem tud, nem mer hinni az igaz szerelemben. Mégis reményt ad az ifjúnak: a kamélia, melyet neki ajándékoz, ha elhervadt, alkalmat adhat egy újabb találkozásra.

II. felvonás:

1. kép

Violetta szakított régi életével. Alfreddal együtt elhagyták Párizst, hogy vidéken – egymásnak élve, egészségét megpróbálva helyreállítani – új életet kezdjenek. Violetta még magának sem meri bevallani, de hinni kezd az igaz szerelem gyógyító erejében. A sors azonban kegyetlen, és a múlt árnyai kísértenek. Vidéki otthonukban megjelenik az idős Germont, Alfred édesapja, aki visszaköveteli családjának az eltévelyedett fiút. Kérlelhetetlensége nem ismer irgalmat: Violettának le kell mondania szerelméről, másként a társadalom kiveti magából a megbélyegzett ifjú családját, Alfred húgának házassága polgárilag lehetetlenné válik. Violetta összetört szívvel igéri meg a lehetetlent: lemond Alfredról és félreáll a család boldogságának útjából.

2. kép

Flora házában a szokásos társaság gyűlt össze. Ide jön Violetta is régi pártfogójának a karján. Megjelenik Alfred is, aki megpróbálja könnyedén elütni a kínos helyzetet. A levegőben ízzik a feszültség, amely nemsokára kirobban. A két megkínzott lélek szenvedélyes erővel csap össze. Alfred elveszti önuralmát és halálosan megbántja Violettát az egész vendégsereg jelenlétében. A botrányos jelenetnek az öreg Germont megjelenése vet véget, aki keményen megdorgálja fiát méltánytalan viselkedéséért. Alfred későn ébred rá, hogy milyen mértéktelenül igazságtalan volt. Tettére nincs bocsánat.

III. felvonás:

Violetta halálos beteg. Barátai elhagyták, vagyona szertefoszlott, magányosan néz szembe az elkerülhetetlen véggel. Bár Alfred bűnbánóan tér vissza hozzá, odasiet Germont is, hogy mint leányát, magához ölelje, de hiába, semmi nem adhatja már vissza Violetta életerejét. A sokat szenvedett nő meghal Alfred karjaiban. 

https://www.youtube.com/watch?v=ASn3t746Flc

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?