M. Makkai Piroska kiállítása nyílik meg Kolozsváron

Fekete Fehéren címmel nyílik meg M. Makkai Piroska (1910-1998) fametszet kiállítása az EMKE Györkös Mányi Emlékházában (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1), 2013. október 2-án, szerdán du. 6 órakor.

A fametszeteken kívül kiállításra kerül néhány dúc, fénykép, kordokumentum és ismeretterjesztő anyag is.

A kiállítást annak kurátorai, Deuten-Makkai Réka és Makkai Bence mutatják be, akiknek célja, hogy M. Makkai Piroska munkásságát megismertessék és a művészettörténetben méltó helyre állítsák.

A kiállítás 2013. október 22-ig, hétköznapokon 13-17 óra között tekinthető meg.

M. Makkai Piroska zsilvölgyi bányász családban született, korán elveszítette édesapját. Gyermekként a bányavidék szegény képi világában nőtt fel, mégis lelke mélyén mindig tudta, hogy festő akar lenni. 17 évesen, csupán rajzai alapján, külön tehetségként felveszik a Kolozsvári Szépművészeti Akadémiára. Innen ível pályája, minden nagyon ígéretesen indul. Budapesten tanulja a fametszést Varga Nándor Lajos tanítványaként, majd tovább utazik Berlinbe, Párizsba és Olaszországba. Hazajön, férjhez megy és három gyermek édesanyja, mikor immár a második világháború töri meg pályáját. Férjét Szibériába hurcolják, neki pedig a háború borzalmai elől gyermekeire vigyázva, menekülnie kell városról városra. Nagybányán találja meg újra a nyugalmat és a festés örömét, ahol Thorma János műteremlakását kapja meg, és ahol többedmagával újra indítja a művésztelepet és a festőiskolát. 1956-ban kap értesítést, hogy férje hazatért a fogságból, magyar fogolyként Budapestre. Emigrálnia kell, életét, karrierjét hátra kell hagynia. M. Makkai Piroska festői lélek volt, akit fekete-fehérbe szorított a történelem. 

Kimaradt?