Nyolcvanezer embert vár az idei Félsziget

Hivatalosan csütörtökön reggel kezdődött, de már szerdán este megnyitotta kapuit a Félsziget Fesztivál, hogy az az ezer fiatal, aki megérkezett és kiváltotta belépőjét, sátrat verhessen.
Bodor László fesztiváligazgató sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy tíz év alatt folyamatosan arra törekedtek, hogy egyedi rendezvényt szervezzenek Romániában. Ezt sikerült is elérni, hiszen tavaly a fesztivál elnyerte Románia legjobb zenei rendezvénye minősítését.

Megérkezett a The Straits

A The Straits együttes tagjai is szerdától Marosvásárhelyen tartózkodnak. A sajtótájékoztatón elmondták, ismerkedtek a várossal, tapasztalatot gyűjtöttek az utcán, a szállodában, az étteremben, kisebb-nagyobb furcsaságokra, ellentmondásosságokra figyeltek fel.

Például elmondták, a gyalogosoknak sokkal kevesebb idejük van arra, hogy átkeljenek egy-egy nagy útkereszteződésen, mint a gépkocsiknak. „Ez nagyon furcsa, mert az alatt a néhány másodperc alatt nagyon nehéz átjutni az úton, az autóknak viszont négy percük van ugyanarra" – magyarázták az együttes tagjai.

Újabb zenei helyszínek

A megszokott színpadok mellett újabb zenei helyszínekkel bővül a Félsziget Fesztivál kínálata: a Booha Academy helyszínén Silent Dance bulik vannak a Becherovka támogatásával már a fesztivál nulladik napjától, augusztus 22-től, illetve a hazai underground DJ-k élvonala is itt lép fel, az eklektika égisze alatt. Ezen kívül minden este bulival várja a fesztiválozókat a MIÉRT-sátor, a Goa Stage, a Rock Pub vagy a W Freedom Music Experience.

Idén a Félsziget Fesztivál 17 hektár területen helyezkedik el, amelyből 10 hektáron aktívan zajlik a fesztivál. A szervezők 3 kilométer kerítést állítottak fel, a fesztivál építésében pedig összesen 100 teherautó vett részt, így csütörtökön reggel működőképes infrastruktúra várta a félszigeteseket.

Nem csak buli, kultúra is

Természetesen a fesztiválozóknak nemcsak zenét kell nyújtani, de számos más, jó minőségű kultúrprogramot is, ami szintén megtalálható különböző irodalmi estek, színházi előadások, könyvbemutatók formájában.

A nulladik előtti napon már háromezer ember fordult meg a fesztivál területén, akik végigjárhatták a helyszíneket, megleshették még az utolsó simításokat. A fesztiváligazgató reméli, ezek az emberek visszajönnek, és aktív résztvevői lesznek a rendezvénynek.{loadposition otp}

A tavaly körülbelül 70 ezer látogatót számláltak a Félszigeten, idén 80 ezerre is számítanak, hiszen a heti bérletet, vagy a napi belépőt kedvezményes áron vásárolhatták meg az érdeklődők.

A nagy területen, a jól megépített „utcákban" nincs zsúfoltság, a sörsátrak, a színpadok és standok, a különböző rendezvények helyszínei nem zavarják egymást. „Tavaly is jól éreztem magam, most is úgy látom, jó lesz, nem taposunk egymás sarkára, van hely bőven. Nagyon jól megépítették a fesztivált, nagyon kényelmes így" – mondta az egyik résztvevő érdeklődésünkre.

Ceruzarajzok belépőért

Míg a pénztáraknál alig néhány perc alatt átvehető a belépő és a kapuknál is gyors az ellenőrzés, a Maros partján fiatalember rajzolgat a homokba, miközben füzetlapokat kínál eladásra, ceruzarajzokat. Cigarettával és pénzzel is lehet fizetni, van a kínálatában maradék tempera, vitamin és még néhány, első ránézésre felismerhetetlen tárgy.

Azt mondja, belépőre gyűjt, Nagybányáról érkezett, de nincs pénze. „Még nem adtam el semmit, egy lejt sem gyűjtöttem. De adok önöknek egy rajzot, ingyen" – ajánlja kedvesen a rajzait.

A Marosgáttal szemben a közösségi rendőrség is jelen van egy saját standdal. Szórólapokat kínál a fesztivál résztvevőinek, drogprevencióról, kiskorúak védelméről, ittas vezetés következményeiről. „Minden évben itt vagyunk, lehet kérdezni minket, szívesen nyújtunk felvilágosítást, válaszolunk a kérdésekre" – mondta a maszol.ro-nak az egyik rendőr.

 

Kimaradt?