Erdélyi bemutató, Kaláka és Duna Lounge a Könyvvásáron

A Romániai Magyar Könyves Céh társszervezőivel együtt november 14-16. között készül megszervezni az idei, a 19-ik Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt. A szervezők szerdán a helyszínen, a Nemzeti Színház előcsarnokában tartottak sajtótájékoztatót.

Káli Király István, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke köszönetét fejezte ki Gáspárik Attilának, a Nemzeti Színház vezérigazgatójának, hogy az egyre több látogatót vonzó könyvvásárnak újból a színház ad otthont. Szepessy Előd, a Marosvásárhelyi Kulturális Központ vezetőjének, Makkai Kinga pedagógusnak, a kisgyerekek számára szervezett programok ötletgazdájának, valamint Barabási Tivadar színművésznek, az ifjúsági foglalkozások szervezőjének is hálás a céh elnöke, hiszen valamennyien hozzájárulnak ahhoz, hogy a tavaly magasra állított mércét az idén is sikerüljön megőrizni. Ezért a szervezők már májusban hozzáláttak a munkához, egyeztettek, ötleteket cseréltek, terveket szőttek, hogy még színesebbé, ugyanakkor még gördülékenyebbé tegyék az idei vásárt.

„A marosvásárhelyi kultúrafogyasztó közönség tartja el a vásárt, nem győzöm hangsúlyozni: az olvasók érdeme, hogy elérkeztünk a 19-ik rendezvényhez” – emelte ki Káli Király István, aki elmondta, a kiadók részéről is nagy az érdeklődés, hiszen alig küldték el a meghívókat, másnap már visszaérkeztek a jelentkezések.

Az idei vásár a Weöres Sándor centenárium jegyében történik, a mottóját is tőle kölcsönözték: „A teljesség felé”. A járulékos rendezvényeket is ennek szellemében szervezik, nem csupán az olvasóbarát felnőtt közönséget, de a kisgyerekeket, illetve az ifjúságot is megszólítva, számos színes rendezvényt kínálva számukra is. Szepessy Előd elmondta, igyekeztek olyan személyiségeket meghívni, akik még nem jártak Marosvásárhelyen, illetve akik művészete illeszkedik az idei vásár tematikájához.

A könyves szemlét kiegészítő programok legnagyobbika a 21 embert színpadra állító, a Weöres Sándor-centenárium jegyében megvalósuló Gryllus Dániel – Weöres Sándor: A teljesség felé című produkció előadása. Az erdélyi bemutatónak is számító eseményen Gryllus Dániel mellett olyan neves művészek lépnek fel, mint Both Miklós, Ferenczi György, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóki Ági, Szirtes Edina Mókus.

A tavalyi gyerekprogramok sikerességére alapozva idén is külön koncerttel kedveskednek a legkisebbeknek. Idén a Kaláka kedveskedik a gyerekeknek, erdélyi költők verseit adva elő.

A Weöres Sándor év szellemében szervezett vásáron kiemelkedő szerepet biztosítanak a költészetnek, így kerül sor a Magyar Költészet Estjére, amelyen a Kárpát-medence neves költőivel találkozhatnak az érdeklődők.

A rendezvény multikulturális jellegét gazdagítja a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet és a bécsi Collegium Hungaricum által szervezett Duna Lounge programsorozat, amely a dunai országok kulturális együttműködését hivatott népszerűsíteni, a térség sajátosnak mondható szellemiségét, irodalmát.

A Duna Lounge a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében külön standdal jelenik meg, melyen felolvasásokra kerül sor, és ahol a dunai országok irodalma lesz elérhető.

A könyves szemlének helyet adó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház - házigazdaként - két produkcióval is jelen lesz a könyvvásáron: egyrészt  Páskándi Géza Kalauz nélkül című művéből készült felolvasószínházát tűzi műsorra, másrészt pedig Gáspárik Attila Szilágyi Domokos verseiből összeállított önálló estjével jelentkezik.

Szepessy Előd elmondta, a vásár keretében helyet kapó kulturális programok elsődleges célja, hogy minél többen megforduljanak a könyvvásáron, „hogy felhívjuk a figyelmet a fiataloktól az idősebbekig a könyvekre, a kultúrára, tudatosítsuk az emberekben, hogy mennyire fontos a könyv, az olvasás. Ez egy kampány: a könyv, a kultúra, az olvasás kampánya” – hangsúlyozta a Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke, aki a könyvvásár mottójáról – a teljesség felé – azt mondta, ez a Weöres Sándor-kötet címadó sora, de felhívta a figyelmet az erdélyi alkotókkal kapcsolatos (Kemény János- és Kós Károly-) évfordulókra is.

A gyerekprogramokról beszélve annak főszervezője, Makkai Kinga arról számolt be, idén is három korosztályra osztva szervezik a programokat. Külön szólnak a 1 -3 évesekhez, az óvódásokhoz és elemi iskolásokhoz.

A gyerekprogramok során a résztvevők megismerkedhetnek az idén kiadott, erdélyi gyermekkönyvekkel, irodalmi játékokon, drámafoglalkozásokon, bábjátékokon, kézműves műhelyeken vehetnek részt, ugyanakkor gyermekkönyvtár, versfaragó műhely, játszóház és gyermektáncház várja a őket.

Makkai Kinga szerint a szervezés során az volt az elsődleges szempont, hogy a tevékenységek kapcsolódjanak valamilyen formában a könyvhöz, az olvasáshoz. „A gyermekkönyvek világa, a gyermekirodalom - akárcsak a gyermekeknek szervezett rendezvények - fontos részét képezik a gyermekkultúrának. Ezért az idei könyvvásárra szervezett gyermekprogramok célja nemcsak az, hogy felhívja a figyelmet az olvasás fontosságára, illetve  hogy népszerűsítse a gyermekirodalmat, hanem az is, hogy gazdagítsa ez által a gyermekek kulturális életét."

A könyvvásár történetében újdonságnak számít az ifjúságra “szabott” programok megjelenése: könyvillusztrátori, versmegzenésítési, versírói pályázattal, fiataloknak szervezett kerekasztalokkal, beszélgetésekkel, vetélkedőkkel, színházi műhelyfoglalkozással várják a fiatalokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?