Évadismertető közönségtalálkozó belcanto dallamokkal

Az utóbbi évtizedek legmerészebb évadát nyitotta meg a Kolozsvári Magyar Opera – jelentette ki a közönségtalálkozóval egybekötött évadnyitó sajtótájékoztatón Szép Gyula, az intézmény igazgatója. A 2013-2014-es szezonban ugyanis több országos premiert is műsorára tűzött Románia egyetlen magyar nyelvű operaháza. Az évad első bemutatója is ilyen: az Ory grófja címszerepét alakító tenor, Bardon Tony és a női mellékszereplő, Barabás Zsuzsa ízelítőt is adott a szeptember 22-ei előadás dallamvilágából.

December közepéig négy országos bemutatót tart a Kolozsvári Magyar Opera – jelentette be Szép Gyula hétfőn. Az első Rossini ritkán játszott, francia nyelvű műve, az Ory grófja, majd a budapesti Magyar Állami Operaházzal együttműködve mutatnak be három olyan Verdi-operát, amelyeket Schiller fiatalkori drámáira írt a nagy olasz zeneszerző: a Giovanna d’Arco, a Haramiák és a Luisa Miller című darabokat egy trilógia keretében, december 6-7-8-án láthatja-hallhatja a kolozsvári közönség. Ezzel ünnepli az intézmény Verdi születésének 200. évfordulóját, tette hozzá a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

Lehár Ferenc A mosoly országa című operettjét a Budapesti Operettszínházzal együttműködésben mutatják be Kolozsváron áprilisban, a produkciót a budapesti intézmény vezérigazgatója, Kerényi Miklós Gábor rendezi majd.

Szintén vendégrendező, a Kolozsváron már ismert és kedvelt Novák Péter viszi színre az évad utolsó premierjét, a májusban bemutatásra kerülő Figaro házasságát.

Az öt premieren kívül számos, korábban bemutatott címet is műsoron tart az operaház: a Valahol Európában, a Diótörő, A sevillai borbély, a Tosca, a Szerelmi bájital ismét szerepel a programban.

„Szeretnénk a XX. század két óriása emlékére egy közös estét szervezni: ekkor Igor Sztravinszkij Tavaszi áldozat című táncjátéka és Bartók A kékszakállú herceg vára kerül majd bemutatásra” – tette hozzá Szép Gyula.

Mivel jövőre Bánffy Miklós-emlékévet hirdettek meg erdélyi és magyarországi kulturális intézmények, a Kolozsvári Magyar Opera tervei közé tartozik, hogy rekonstruálják Bánffy fennmaradt jelmezterveit, amelyeket a Kékszakállú budapesti bemutatójára készített. Ez azonban hatalmas előkészítő munkát feltételez, így ezek a Bánffy-emléknapok csak 2014 novemberére várhatók, mondta az igazgató.

Rossini Ory grófja című, zenei csemegének számító, francia nyelven íródott operája a Francia Intézet támogatásával kerül a kolozsvári színpadra. Az előadás nyelve is francia lesz, magyar és román feliratozással. Benoît Bavouset, az Intézet frissen kinevezett igazgatója azt mondta a sajtótájékoztatón: az Ory grófja a franciák egyik fő foglalatosságáról, a csábításról szól. „Uraim, vigyázzanak feleségeikre, Ory grófja már Kolozsvár utcáin bolyong!” – üzente tréfásan Benoît Bavouset a kolozsvári polgároknak.

A Rossini-opera alkotói, Szabó Emese rendező, Jankó Zsolt karnagy és Nagy Ibolya korrepetitor arra hívták fel a figyelmet: az Ory grófja egy rendkívül nehéz zenemű, amelyhez különleges technikájú és orgánumú művészekre van szükség, elsősorban a tenor esetében.

A címszerepet játszó Bardon Tony a közönségtalálkozóval egybekötött sajtótájékoztató résztvevőit a lehető legkézenfekvőbben győzte meg vokális képességeiről: hol szólóban, hol a nadrágszerepet alakító Barabás Zsuzsával duettben, Incze G. Katalin zongorakíséretével elénekelt néhány áriát a készülő produkcióból.

Jobboldalt <span class=Benoît Bavouset, a Francia Kulturális Központ kolozsvári irodájának új igazgatója" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery231/IMG_8916.JPG"> Szép Gyula igazgató szerint a 2013-2014-es évad merész és tele lesz országos bemutatókkal Előtérben az Ory grófja kolozsvári előadásának plakátja: a csábító gróf, apácának öltözve fotók: T. Koós Imola fotók: T. Koós Imola <span class=Benoît Bavouset azt üzente: vigyázzatok a feleségekre!" src="https://maszol.ro/uploads/foto/gallery231/IMG_8926.JPG"> fotók: T. Koós Imola Az alkotók különítménye: Incze G. Katalin korrepetitor, Bardon Tony címszereplő és Lőrincz Gyula díszlettervező Szabó Emese rendező, Jankó Zsolt karmester és Nagy Ibolya korrepetitor Bardon Tony Incze G. Katalin kíséretével előadott néhány részletet a készülő előadásból Barabás Zsuzsa a kettős szereposztásban játszott nadrágszerep, Isolier egyik megformálója Szabó Emese rendező: az előadás szereplői a virtuális világ játék-hőseire fognak emlékeztetni fotók: T. Koós Imola fotók: T. Koós Imola

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?