Pörögtek a filmkockák a Forgatagon

Nagy érdeklődésnek örvendett csütörtökön és pénteken a Filmforgatag, amely a Városi Filmklub I. Marosvásárhelyi Filmmaratonja „alcímet” kapta a szervezőktől. A kétnapos esemény során összesen kilenc magyar filmet nézhettek meg a mozirajongók.

A RITTE és a Zauberberg Kulturális Egyesület, valamint a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet közös akcióján már az első film vetítésekor több mint félszázan ültek a vetítővászon előtt. Idősek, fiatalok és a középkorosztály érdeklődését egyaránt sikerült megfogni a filmkínálattal. Nagy volt az érdeklődés Latabár Kálmán filmjei iránt, de például a 2009-ben készült Poligamy vetítésére is pótszékeket kellett felvinni a Vár egykori sorozóépületének emeleti termébe.

A Városi Filmklub tevékenysége a kétnapos Filmforgatag után sem zárul, hiszen szeptembertől minden hónap második, harmadik, illetve negyedik hétfőjén este 7 órától román, magyar és európai gyártású filmek vetítését vállalták fel ugyanezen a helyszínen, vagyis a Maros Megyei Történelmi és Régészeti Múzeum részlegének konferenciatermében.

A Városi Filmklub ez év kora tavaszán indult, eredetileg Városi Magyar Filmklub néven. A program később román és más, külföldi alkotások vetítésével is bővült, így a szervezet neve is Városi Filmklubra egyszerűsödött. A havonta három, vetítésre kerülő alkotás közül az újabbakat feliratozzák, a fekete-fehér klasszikusokat azonban csak eredeti formájukban tudják bemutatni az egyre nagyobb számú közönségnek. „A Vásárhelyi Forgatagra kimondottan magyar gyártású filmeket válogattunk, olyanokat, amelyeket nem sokat vagy egyáltalán nem sugároztak a televíziókban. Megpróbáltunk a könnyedebb, emészthetőbb műfaj terméséből válogatni, és figyeltünk arra is, hogy az idősebb generáció számára is nyújtsunk érdekes filmcsemegéket” – mondta el a maszol.ro-nak Harasztovics Arnold programkoordinátor, a RITTE egyesület alelnöke. 

 

Kimaradt?