Sikerrel zárult a nagyenyedi Inter-Art alkotótábor

A hétvégén lezárult a nagyenyedi nemzetközi Inter-Art alkotótábor. A záró kiállítást követően az öt kontinens 41 művésze szétszóródik ugyan, a szervező alapítvány tagjai azonban máris új kihívások elé néznek.

Az Inter-Art alkotótábor záró kiállításának első részében egy idén elhunyt művésznő emlékére szervezett tárlatot nyitottak meg: Eva Mazzucco 1925-ben született, unokája volt a neves zeneszerzőnek, Benevutto Mazzucconak. A művésznő már húsz éve a nagyenyedi tábor pártfogója. Salzburgban született, ahol a helyi múzeumot, illetve utcát neveztek el róla. Számos köztéri szobor, megszámlálhatatlan festmény, több mint száz egyéni kiállítás, számos grafika és kerámia maradt utána. Munkáinak egy részét a nagyenyediekre hagyta. Múzeumnak beillő háza számos, főleg kelet-európai művésznek biztosított ernyőt. Ő volt az első nő, akit a bécsi Kulturhaus 1961-ben tagjai közé választott, élete során a nők pártfogója volt a művészeti berkekben. Légies, fennkölt jelleme, örökké optimista személyisége örökre összeforrt az Inter-Arttal, amelynek szellemi kezdeményezője is volt.  

Az Inter-Art Alapítványe elnöke, Balog István idén a Nagyenyed díszpolgára kitüntetésben részesült, így fejezte ki a város háláját eddigi tevékenységéért.   

Az Inter-Art szervezői és rajongói nehezményezték, hogy a helyi és megyei tanács többszörösét költötte a háromnapos néptáncfesztiválra annak az összegnek, amellyel az alkotótábort támogatta. Ennek ellenére a záró kiállítás előtt Horaţiu M. Josan polgármester további támogatása felől biztosította az Inter-Art szervezőit: megígérte, hogy meghosszabbítja az Inter-Art Galéria bérleti szerződését, illetve a szeptemberben alakuló Rotary klub elnökeként segíteni fog abban, hogy korszerű megvilágítással és fűtőberendezéssel lássák az Inter-Art Galériát és a Kortárs Művészeti Múzeumot.

A szerényebb anyagiak ellenére a művészek éjt nappallá téve dolgoztak alkotásaikon. A tábor alatt azért volt idő egy torockói kiruccanásra is, meglátogatták a tordai sóbányát, két gyulafehérvári és két nagyenyedi kiállítást.

Ioan Hădărig művészeti igazgató az eddigi kiállítások legsikeresebbikének nevezte a tárlatot, majd arról számolt be, hogy szeptemberben a New-Yorki ENSZ székházban az Inter-Art részt vesz egy mail-art kiállításon, ahol a Román Kulturális Intézet egy estet szentel majd bemutatásuknak. Végül a résztvevők katalógust és emléklapot kaptak ajándékba, Krecsák Sz. Adalbert volt alpolgármester pedig a csombordi rózsatermesztők részéről egy szál rózsával engedte útjára a nemzetisége, vallása szempontjából annyira eltérő, mégis egy nyelvet beszélő társaságot.    

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?